Кметът Владимир Георгиев: „Европейски пари ще използваме за решаване на проблемите на хората“

Пред представители на местните медии на 16 октомври кметът Владимир Георгиев сподели впечатленията си от деветата годишна среща на местните власти, състояла се от 13 до 15 октомври по традиция в курорта Албена. С делова работа се отбеляза Денят на българската община 12 октомври, на която дата през 1882 г. е публикуван първият Закон за общините и градското управление.
В тазгодишната среща участваха кметът Владимир Георгиев и зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов. Присъствали са премиерът Пламен Орешарски, министри, както и представители на партньорски организации от Европа.
„Искахме да знаем накъде да насочим усилията си; на какво можем да разчитаме; да обменим опит с колеги от други общини; да почерпим идеи за бъдещата работа с еврофондовете. Затова участвахме в различни комисии. И впечатлението ни е, че това бе динамична, полезна среща”, изтъкна кметът Георгиев.
На градоначалника му е направило впечатление, че диалогът с централната власт сега е наистина в основата на взаимоотношенията. „Държавното ръководство показа, че разчита на кметовете, на местната власт. Когато има местни проблеми, бързо се реагира и действа от страна на министерствата. Имаме опит с Говедарци /б. а. когато наскоро след протести пътят за Мальовица бе спешно ремонтиран/. Срещал съм се вече с няколко министри, пред които съм поставил проблемите на Самоков”, заяви Георгиев.
Вниманието на срещата е било фокусирано върху използването на европейските фондове и на новите възможности, които ще получат общините през следващия програмен период.
„Децентрализацията ще продължи. Затова част от дискусията бе посветена на финансовите средства, които трябва да бъдат увеличени при предвижданите промени. Желанието на кметовете е да нараснат целевите капиталови разходи, свързани с делегираните дейности, с единните стандарти в образованието, за четвъртокласната пътна мрежа и други”, допълни г-н Георгиев.
Проблем за Самоков е към кои региони ще бъде причислен /към Министерството на регионалното развитие или към земеделското министерство, респективно към Държавния фонд „Земеделие”/. В зависимост от това Общината може да кандидатства за финансиране на определени проекти. Но не само общините могат да кандидатстват. В някои селища имат опит в кандидатстването местни инициативни групи /МИГ/. Очаква се и в Самоков да се организират подобни сдружения.
Подобен е проблемът и с дребните производители, с малкия и семейния бизнес. Сега се подготвят и документи за уточняване на собствеността на читалищата, за да могат и тези институции да кандидатстват самостоятелно за европейско финансиране.
На въпрос как изглежда нашата община в светлината на постигнатото от другите Вл. Георгиев отговори: „Ние сме финансово стабилна община. Спечелихме няколко европейски проекта. Направихме не малко в социалната сфера, за детските градини, за инфраструктурата в града и селата, за развитието на туризма, за хигиенизирането на региона… Явно малко рекламираме дейността си и тя не е достатъчно позната. Но не това е нашата задача. Целта ни е да решаваме проблемите на хората, като използваме максимално възможностите за европейско финансиране.”
В пресконференцията участва и зам.-кметът Радослав Стойчев.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*