Книга за Бакрачевия род

“Големият род Бакрачеви” е новата книга на Райна Бакрачева. Известната предимно като поетеса авторка този път се изявява като изследовател на родословното дърво на своята фамилия.
Има предположения, че родът води началото си от някогашното чисто българско село Вишен, Костурско, сега в гръцката част на Македония. Негови представители сега живеят не само в Широки дол – родното място и на Бакрачева, но и в Самоков, София и на много други места в страната и чужбина. Райна ни запознава с всички тях, с техните професии и наследници, разказва накратко някои интересни случки от живота им. Това е един своеобразен летопис, който обхваща три века.
Втората част на книгата е посветена на някои обичаи и традиции, характерни за Широки дол. Ярки са спомените на авторката за някогашното “движение”, както и за това как някога местните хора са вършели прането. Представени са и някогашните седенки, както и честванията на Коледа, Васильовден, Бабинден. Защо пък местният футболен отбор носи името “Гранит” – на този въпрос отговаря последният откъс в новата книга.
“Дълго време ме измъчваше мисълта, че трябва да оставя нещо и за моя род Бакрачеви. Не беше лесен пътят ми, за да събера отломките от времето в тази книга. Много безсънни нощи изкарах, за да сглобя историята, пълна с имена, фамилии, наследници… Знам, че не съм успяла да напиша всичко, но смятам, че ще оставя все пак някаква основа, върху която бъдещите наследници ще могат да изградят  короната на родословното дърво Бакрачеви с по-голяма пълнота”, отбелязва като в своеобразна изповед авторката.
Тя пише семпло и същевременно колоритно, образно. И снимки дообогатяват интересното повествование.
През последните три десетилетия Райна Бакрачева е издала още 12 книги, главно стихосбирки, но в случая успешно се изявява и в друго амплоа – като разказвач, краевед и публицист. По професия е учителка по математика, но с еднакво умение и ентусиазъм тя се грижи за прекрасната си голяма цветна градина, отглежда животни, а през свободното си време с наслада слуша… Бетовен. Удостоена е с редица високи отличия, включително със златния почетен знак на Община Самоков.
Книгата “Големият род Бакрачеви” можете да намерите в редакцията на издателство “Приятел”. За справки: тел. 0885 115 307.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*