Книга за Румен Тосков представят в Созопол

В Созопол на 5 септември ще бъде представена книгата „Рупето”, посветена на големия български музикант и наш съгражданин Румен Тосков /Рупето/.
Четири години след като се разделихме с известния пианист и композитор семейството му, приятели и колеги си спомнят в новата книга за него. В изданието са публикувани статии и интервюта, селектирани са и много снимки.
„Идеята за създаването на книгата беше на татко /б. р. Димчо Тосков/. Той реши, че е време да помислим за създаването на книга и започнахме да събираме материали, интервюта, обадих се на приятелите на Рупето – почти всички изразиха готовност да кажат по няколко думи. Обясних им, че идеята е да съберем на едно място спомените и обичта си към Рупето. Тази книга е адресирана предимно към хората, които го обичаха, за да съхраним спомена за него. Надявам се, че тя ще бъде интересна и на другите читатели“, сподели сестрата на Румен Тосков – Магделена Стоилова при гостуването си в студиото на „Джас ФМ”.
Дейно участие в създаването на книгата има и музикантът Атанас Гунов – много близък приятел на Рупето, който в момента е избрал за себе си творческия псевдоним Vocoder Man. Ето какво споделя той за участието си в това издание:
„За мен беше щастие, че има такава възможност. Благодарение най-вече на Маги, на семейството на Рупето съществува тази възможност. Отиват си много стойностни хора, големи творци и не на всекиго от тях е отреден този късмет да бъде издадена една вярна, искрена, изчерпателна и богата книга. Аз вярвах, че това щастливо обстоятелство трябва да се оползотвори по най-добрия начин.“
„Рупето“ ни предлага визуален разказ за някои от най-важните моменти в живота и кариерата на Румен Тосков. Тя включва десетки снимки от семейните албуми и много фотографии на Бистра Бошнакова, които са истински произведения на изкуството.
„Татко подбра снимките от семейните албуми. Освен музикант татко е и естет – той селектира голяма част от нещата. Много от приятелите на брат ми също помогнаха, дадоха снимки“, разказва Магделена Стоилова.
Наред със снимките читателите могат да се докоснат до личния и музикален свят на Рупето чрез брилянтни текстове, написани от хора като Зорница София, Васил Петров, Теди Москов, Мая Новоселска, Христо Йоцов, Антони Дончев, Веселин Веселинов-Еко, Росен Захариев-Роко, Милена Караджова и др.
Сестрата на Рупето – Маги, се включва с много личен и емоционален текст: „Моята задача беше да разкажа за Рупето, за живота му, за чувствата ми към него, да събера най-важното и най-хубавото, за да се пази, да се помни и да го има. Беше голямо удоволствие да си спомням всичко, което исках да напиша за него. Сякаш отново преживях живота ни заедно.“
Румен Тосков заема специално място в живота на Атанас Гунов: „Каквото и да кажа, ще бъде недостатъчно, за да изразя какво е мястото на Рупето в моя живот. Благодарение на него в голяма степен изобщо стана възможно да се занимавам професионално с музика. На всеки етап от това, което съм правил в музиката, съм имал подкрепата на Рупето. Моят принос към тази книга е най-малкото, което мога да направя за този мой голям приятел.“
Атанас Гунов избира да разкаже не само за приятелството: „В своите текстове аз се опитах освен личната, интимна, съкровена гледна точка, която съм изразил, да приложа един по-дистанциран подход, да очертая един ракурс към Рупето като културна значимост на неговото присъствие.“
„Представянето на книгата в Созопол ще бъде напълно импровизирано. Как точно ще премине – не знам. Ще разчитам на приятелите на Рупето – Еко, Васил Спасов, Стунджи“, казва сестрата на Румен – Магделена.
През октомври книгата ще бъде представена в София, а след това и в Самоков.

Таня Иванова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*