Книга за самоковските каракачани излезе

„Каракачаните в Самоков” – под това заглавие на бял свят се появи книгата на Апостол Иванов или както мнозина го наричат – Капитана. Става въпрос за второ преработено и допълнено издание, след като първият вариант на книгата – отпечатана преди три години, бе изчерпан.
Сегашното издание представлява своеобразен сборник. Авторът описва своята биография, която е тясно преплетена с трудовата и обществено-политическата дейност в Самоков и района, а и в други региони на страната. Самостоятелни раздели са посветени на историята, бита и традициите на етноса, на Федерацията на каракачаните, на каракачанското културно-просветното дружество в града ни и на неговия танцов състав. Проследена е историята на съборите на този етнос в Самоков, основател и главен организатор на които години наред е Апостол Иванов. Дадени са и сведения за участие на каракачаните от града и района в национални изяви, както и за посещения в чужбина.
Десетки снимки и факсимилета дообогатяват написаното. Особено ценни са архивните фотоси на каракачани в характерните им носии от 40-те и 50-те години на миналия век.
Редактор на книгата е Тодор Попов, а графическото оформление е дело на Надка Вардарова.
Апостол Георгиев Иванов е роден през 1929 г. в с. Железница, Софийско, но от 1941 г. живее в Самоков. Трудил се е като овчар, текстилен работник, миньор, огняр. Той е дългогодишен земеделски деятел и общественик. Почетен член е на каракачанското дружество. Носител е на много награди за активна трудова и обществена дейност.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*