Книга за читалище-паметник „Отец Паисий“ е под печат

„Поглед в историята” е заглавието на книгата, която Зоя Станкова е подготвила за историята на читалище-паметник „Отец Паисий-1859”.
„Бих нарекла този труд „Усещане за история“. Младата авторка е постигнала нещо, което е твърде трудно и същевременно прекрасно – да придаде чувство, отношение, емоция на един исторически материал. Вълнуващо е, че това е погледът на младото поколение към част от историята на нашия град. Това потвърждава традицията на вроденото чувство за памет и историзъм у самоковци. Това не е просто история на читалището, това е история с акцент върху хората, които я творят през времето”, дава оценката си за книгата историкът Нина Христовска.
„Поглед в историята” проследява дейността на читалището от неговото основаване още около две десетилетия преди Освобождението до наши дни. Става въпрос и за строителството на уникалната сграда в началото на миналия век, за събирането на средства, за работата на различните творчески колективи.
„Неописуема тръпка е да разлистиш стари снимки, да ги „поотупаш“ от прахта и да не познаваш хората, но да знаеш, че в техните непознати очи прозират едни скрити, светли сърца, които са творили с любов и отдаденост, които са работили за каузата „читалище“. И след всичко това си даваш сметка, не, не си писател, мечтател си! Мечтател, който в пожълтелите страници и накъсани снимки вижда новия изгрев на днешния ден, с привкус на отминали спомени”, отбелязва авторката.
Редактор е Анна Манова. Книгата е дело на издателство „Авангард”. Очаква се в скоро време новото произведение да види бял свят.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*