Кой е св. свмчк Симеон Самоковски

По молба на наши читатели и във връзка с Деня на града ни – 21 август, припомняме кой св. свмчк Симеон Самоковски.

Светското име на този висш духовник и борец за народни правдини е Симеон Попович. Знае се, че той става самоковски митрополит през 1734 г. По това време Османската империя воюва с Русия и Австрия. Това дава кураж на българите и те започват да се готвят за организирана съпротива на поробителите. Център на заверата става манастирът “Св. Спас” в Долни Лозен, а ръководител на подготвяния бунт – митрополит Симеон Самоковски /Попович/.

Заговорът обаче е разкрит и около 20 юли 1737 г. митрополитът е арестуван от турците, а митриполитският дом – ограбен. Епископ Симеон е хвърлен в тъмница и измъчван в продължение на 23 дни. Около 18 август, окован във вериги, е отведен в турските казарми в София и отново подложен на жестоки изтезания.

Обесен е зад църквата “Св. София” на 21 август 1737 г. Според някои сведения въжето на два пъти се скъсало и по неписаното стародавно правило в такъв случай животът на мъченика е трябвало да бъде пощаден. В случая обаче това не става.

Али паша забранява духовникът да бъде погребан в София. Затова тялото на Симеон Самоковски е погребано в нашия град. Гробът му е открит при археологически разкопки през 1994 г. Тогава под земята в притвора на Бельова черква, вляво зад вратата, са открити част от мощите му и част от евангелие, митрополитския жезъл и  златоткана митрополитска одежда.

Мощите на епископа сега почиват на видно място в Бельова черква /храм”Рождество Богородично”/.

На 21 август се навършиха юбилейни 275 години от мъченическата и теройска смърт ва този забележителен българин и наш съгражданин.

От 2002 г. 21 август се чества като Ден на Самоков, а епископ Симеон Самоковски е обявен за свещеномъченик и покровител на града ни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*