Кой казва, че пенсионерите не обичат екскурзиите!?…

Наистина, кой казва, че пенсионерите не обичат екскурзиите и не знаят да се веселят!?
По традиция и тази ранна есен от клуба на пенсионера в кв. „Самоково” организирахме екскурзия на големия празник Кръстовден. Потеглихме с два автобуса. Първата ни спирка бе в манастира „Св. Йоан Богослов” в гр. Земен. Тази света обител е построена през 11 в. Опожарявана е от византийци и турци, но отново и отново е съграждана. Сега е превърната в музей – паметник на културата.
Следващата ни „дестинация” бе манастирът „Св. св. Козма и Дамян” /по-известен като Черногорски/ в с. Гиген. Разположен е под вр. Китка, на 1117 м надморска височина. Останахме очаровани от добре поддържания двор и от красивите сгради, които заобикалят малката черква с много стари стенописи. Новата камбанария също е много красива.
Наляхме си вода от аязмото, поклонихме се пред Чудотворната икона на св. Богородица Всецарица. Пожелахме си здраве за нас и нашите деца. Останахме приятно изненадани и от срещата ни с проф. Божидар Димитров, който ни запозна с интересни факти за манастира и дарителите му.
Похапнахме от прочутите специалитети от биволско месо. Някои от нас си купиха и сувенири.
Взехме си „Довиждане” с това райско мястко и продължихме за Перник. Тук трябваше да разгледаме музея на миньора, който е единствен по рода си в Европа. Последва интересна разходка под земята. Уредникът описа тежкия и опасен труд на миньорите, разказа как коне са извозвали въглищата изпод земята.
Излязохме развълнувани от този оригинален музей. Потеглихме към крепостта Кракра. Тук преди 1000 години българите са водили ожесточена битка с византийските войски. Начело на защитниците на крепостта стоял смелият предводител Кракра Пернишки. Той обаче бил убит, крепостта – разрушена и България пада под византийско робство.
Разходихме се по обновения площад на Перник и стана време да се разделим с миньорския град и да потеглим към града на брезите – Брезник, основан от цар Петър. Тук е и единственият по рода си извор на „желязна вода” в България.
…За съжаление всичко си има край. Завърнахме се уморени, но много доворни от видяното.

Венета Върбева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*