„Коледни искрици” в Сарафската къща

Сарафската къща отново е домакин на изложба. Малките художници от ателие „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева, подредили на 16 декември тук своите творби, много сполучливо бяха избрали и името на изложбата, подготвена в навечерието на светлите празници – „Коледни искрици”.
Уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова приветства гостите със свои стихове, посветени на младите творци: „Празник светъл, празник наближава, Коледа е свята, ние зографчета сме златни, с Маргарита сме омайни. С коледни искри в сърцата, с настроение в душата днес споделяме със вас коледния дух във нас. Вижте нашите творения – пъстри картички, картини, украшения…”
Трудно е да се опише чудесната обстановка в този паметник на културата. Навсякъде бяха подредени над 100 рисунки от представители на различни поколения, работили в школата – икони, пейзажи, коледни сувенири, украси… Колкото и да си предубеден, не може да не си горд, че в града ни растат и се обучават бъдещи продължители на делото на прочутите самоковски зографи.
Не малка част от възпитаниците на школата учат в специализирани училища, в Художествената академия, работят в чужбина. Сега на вниманието и грижите на ръководителката са 17 деца, сред които и едва 5-6-годишни възторжени малки творци.
Будят възхищевие изработените коледни картички и сувенири, които ще се разпродават с благотворителна цел. Ръководителката обясни, че набраните средства ще се използват за закупуване на графична преса и за наемане на нова зала за занимания, тъй в настоящата вече няма да могат да работят. Сред присъстващите на изложбата родители възникна въпрос – не може ли да се намери подходящо помещение за работа на малките художници в някоя от сградите на сегашните или бивши културни институти. Въпросът засега остава без отговор…
Изложбата ще продължи до 31 декември.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*