Конните надбягвания са хубава традиция, но…

Снимка: www.hala.bg

Присъствах наскоро на традиционните конни надбягвания в Самоков по случай Тодоровден. Традиция почти навсякъде са тези т. нар. кушии по време на този празник. Това е и една атракция за посетителите.
Така беше и в този съботен ден в Самоков. Присъстваха може би хиляди зрители, които с интерес наблюдаваха надпреварата. Конете със своите ездачи /жокеи/ се надбягваха, най-бързите и най-силните получиха и награди.
Всичко това е добре. Според мен обаче има и три въпроса, по които може би трябва да се помисли.
Първо. Организирано бе и състезание по теглене на тежки дървета. Вярно, предвидено бе да не се упражнява насилие върху конете по време на това състезание, но ясно се виждаше какви големи усилия полагат горките животни, за да теглят тежките предмети. Може би така се изпитва силата на конете, но едва ли това е най-правилният и най-хуманен начин. Мисля, че в рамките на Европейския съюз такива прояви не би трябвало да има. Подобни издевателства, макар и върху кучета, и сега се правят някъде в Странджа, но доколкото знам, през последните години ги забраняват. Подобно безжалостно отношение към животните по начало не е присъщо на човека. А и навсякъде конните състезания са преди всичко за бързина, а не за мъкнене на огромни тежести, от което и самите животни могат да пострадат. Пък и гледката е мъчителна. Каква атракция може да е това?!
Второ. Много от конете не бяха добре почистени и украсени. Защо? А и самите техни стопани би трябвало да правят по-силно впечатление с облеклото и поведението си.
Трето. Правя предложение един от конкурсите да е за красота – например за най-красив и за най-добре украсен кон. Със съответните награди, разбира се. Така ще се наблегне и повече на красотата и естетиката, а не на грубата сила и насилието.
Участвала съм в организирането на различни прояви и знам по принцип колко главоболна и неблагодарна работа е тази. Затова поздравявам организаторите на тази кушия, че поддържат традициите. Нека обаче съответните организатори, ръководители и собственици на конни бази се замислят над отправените критични бележки и препоръки и дано догодина кушията да бъде още по-добра.

А. Стоянова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*