Конски Великден в Драгушиново и в Туристическата градина

Тодоровден или Конски Великден, както още го наричат, в Драгушиново е познат и като Ден на червения рак. С възрожденски дух местните жители поддържат традицията. Освен конните надбягвания мераклии хващат раците в леговищата им под елететата /дървета, подобни на върбовите/. Донесат ли ги вкъщи, булките приготвят традиционния рачник – върху ориза се червенеят сварените рачета.
На самия ден – 3 март, на организираната кулинарна изложба в селото, имаше доста подобни вкусотии редом с постните пълнени сухи чушки, сармите, погачите, компота от диви круши. На първо място беше колакът във вид на подкова – дело на Иванка Гъркова. “Правим го постен, а върху него допълнително залепваме едно малко колаче, в което се поставят медицинска сяра, чесън и морска сол. Предния ден го носим в църквата заедно с варена царевица. След като излязат конете от водата, им се дава от колака, за да се сгреят и да не боледуват от тек нефес”, компетентно поясни Иванка.
Тодоровден тази година се падна на самия 3 март. По много интересен начин – с рози и паметника на Шипка, бе отбелязала националния празник Величка Рашкова.
Защо тук се прави курбан с раци? На този въпрос отговори “вечният тексасец-трапер” – Митака. Той изтърси на масата десетина живи рачета и каза: “Ракът водата не го отнася, той се крие. В него няма кръв и затова се прави курбан за църквата!…”
С ушити от мама каубойски дрехи яхнаха конете най-малките – едва 5-годишният Васко и 8-годишният Гошко Иванови.
Гости на драгушинци на този двоен празник бяха кметът на общината Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-председателят на съвета Александър Методиев. Заедно със своя домакин – кмета на селото Стефан Домишляров, те присъстваха на празничния ученически рецитал. Изявиха се и изпълнителите на народни песни Радка Георгиева и Васил Димитров, както и местните песнопойки.
След освещаването на конете се състояха състезания за най-бърз, най-красив и най-силен кон. Първенци станаха Боби Златев с кон Ларго, Дани Занев и Цеци Златев.
Възрастни хора пожелаха традициите да се тачат и обичат от младите и да се пренасят през годините.
х х х
Стотици мъже и жени, млади и стари, бяха публика на традиционната надпревара с коне навръх Тодоровден в Туристическата градина. Ездачите се пуснаха с удоволствие по специално обозначеното трасе. Преди това яките животни добре загряха. За многобройните зрители в слънчевия ден пък имаше скара и вино. Сред посетителите на кушията бе и зам.-кметът Радослав Стойчев. Полицаи се грижеха за реда, а леки коли бяха паркирани по цялото протежение на главната улица от новото кръгово почти до изхода на града по пътя за Боровец.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*