Кръгла маса за ползата от добродетелите в образованието

„Добродетелите в образователната система – път към пълноценното развитие на личността” – под този надслов на 1 април в СОУ „Отец Паисий” се проведе кръгла маса. Домакините от клуб „Добро сърце” и ръководството на училището бяха поканили обществени деятели, духовници, ученици и учители.
„Добродетелите са духовна сила, те ни помагат да се преборим с несгодите”, изтъкна при откриването директорката Лиляна Минкова. Тя си спомни как са започнали часовете по добродетели в училището – след гостуване в СОУ „Св. Климент Охридски” н Костенец. Предизвиканото вълнение сред самоковските ученици кара ръководството на „Отец Паисий” да се свърже с фондация „Благотворител” и двете институции започват съвместна работа. През 2012 г. е основан клуб „Добро сърце” от педагогическия съветник Румяна Гамалова и учениците от тогавашния 12-а клас, които по-късно учат на добродетели по-малките си съученици.
„Моментално видяхме положителен ефект от часовете по добродетели и те залегнаха в стратегията ни за развитие на училището”, заяви Минкова. Тя добави, че настоящата учебна година също е била изпълнена с добродетелни дейности – организирани са работилници в Младежкия дом и коледен базар, чрез които са събрани средства за ученици с увреждания; много ученици са получавали знания за християнските ценности направо, както се казва, от извора – лично от игумения Пелагия и другите монахини в Девическия манастир. Ученици, пробвали възможностите си в иконописа, пък бяха подредили своите красиви творби до сцената.
„Там, където реализираме проекти, се вижда осезаема промяна в училищната атмосфера”, обърна се към домакини и гости Пенка Лазарова, председател на Управителния съвет на фондация „Благотворител”. Тя подчерта, че добродетелите са наднационални и надпартийни.
Думите й бяха подкрепени и от архиерейския наместник в Самоков свещ. Михаил Колев, активно участвал в обсъжданията. Игумения Пелагия предложи на училищното ръководство да се включат в образователната програма часове по вероучение, като обеща монахините да преподават безплатно. Директорката информира, че има правна възможност за такова обучение от следващата учебна година, но уточни, че всичко зависи от „желанията и потребностите на учениците и техните родители”.
Преподавателката Оля Георгиева представи 20-те митарства – гняв, завист, неправда и пр., както и добродетели като любов, единство, толерантност, отговорност, грижовност, обич… На мултимедийната дъска бяха прожектирани информация, снимки и символика на жеравите и лебедите. Именно красив бял лебед, оформен и като саксия, сътворен от обикновена автомобилна гума, бе поставен в средата между масите за официалните гости. А сред тях пък бяха експертът от Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област Румяна Торосян и общественият възпитател към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Жана Христова.
Очерта се и бъдеща инициатива за разделно събиране на отпадъци в училището с помощта на младата учителка по английски Йорданка Георгиева /”Мис Дани”/. Романтичният звън на китарните струни на Христо Христов и неговите школници допълни ползотворната и приятна обстановка.
„Видяното днес е предпоставка за по-добро бъдеще”, заключи Пепа Георгиев, гл. експерт „Култура” в Общината.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*