Кукери на Поклади

Осем кукерски и сурвакарски групи с около 600 участника от Югозападна България си дадоха среща на Сирни Заговезни на Осмия традиционен празник-събор в гр. Момин проход.
Началото бе дадено от кукерите на мегдана в махала Гледжова на с. Горна Василица. После хилядно множество аплодира обичаите и игрите на гости и домакини в центъра на Момин проход. Повече от три часа ехтяха зънци, хлопатари и чанове, песни и буйни хора. След традиционното дефиле и парад на кукерските и сурвакарските групи от Перник, Радомир, Разлог и Костенец бяха представени автентични ритуали: искане на прошка, гонене на злото и пр.
Организаторите от Община Костенец, читалище „Гео Милев” и спонсори отличиха всички участници с красиви купи, грамоти, медали, парични и предметни награди. Най-малък кукер на празника бе 4-годишният Йордан Атанасов от Момин проход, а най-възрастен – 80-годишната баба Йордана Трендафилова от разложкото село Елешница.
Вечерта лумнаха и традиционните огньове, събрали млади и стари на прошка и за пречистване от злото в очакване на пролетта.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*