Лошият път за Дупница кара хората да протестират

„Пътят за Дупница е в ужасно състояние, от 30-35 години не му е извършван ремонт”, заяви кметът Владимир Георгиев в интервю за Българското национално радио на 15 май. Поводът бе заявеният за събота, 20 май, граждански протест срещу лошото състояние на шосето между двата съседни града – едни от най-големите в Югозапада.
Градоначалникът поясни, че трасето е част от републиканската мрежа и че от много години Община Самоков алармира държавата за проблема. Направени са всички процедури, зависещи от Общината, свързани включително с отчуждаване на крайпътни земи. Дори Общината е дарила имоти на държавата, за да минат те под юрисдикцията на Агенция „Пътна инфраструктура” с оглед бъдещо разширяване и обновление на шосето.
На всички сигнали до правителството, до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Агенция „Пътна инфраструктура” обаче е отговаряно, че средства за ремонт на този път няма.
От друга страна това шосе е от голямо значение, тъй като то осигурява връзката между автомагистралите „Струма” и „Тракия”. Засилен е и трафикът на тежките тирове от Дупница през Самоков за Ихтиман.
„Явно с преимущество са магистрали и други пътища, но този път заслужава най-малкото и курортът Боровец, който чества 120-годишнина, а и много хора пътуват по този път от Гърция и Македония”, изтъкна в интервюто Вл. Георгиев.
Целият път е в трагично състояние, но най-лошият участък е от Дупница до Самоков. Има изготвен проект за ремонт и разширение на шосето, но години вече разработката не се осъществява.
В момента „Пътна инфраструктура” запълва дупките /неотдавна и Общината, без да й е задължение, е осигурявала средства за тази цел/, но това на практика почти не променя тежката ситуация, на платното кръпките буквално вече са една до друга.
Миналата година е имало най-после обещания, че трасето ще се ремонтира, но и тази година последният отговор е, че това шосе не е на дневен ред. Причината – ограничен бюджет и липса на финансиране.
В последното писмо на „Пътна инфраструктура”, както поясниха междувременно от общинската администрация, се посочва, че агенцията е бенефициент по ос „Регионална инфраструктура” на ОП „Регионално развитие” и кандидатства за финансиране със списък от 24 пътни отсечки, сред които обаче участъкът Самоков – Дупница е чак на 22-о място, а пари ще има само за първите 15 трасета.
„Необходима е цялостна рехабилитация на пътя”, категоричен бе в разговора по радиото Георгиев. Кметът отбеляза, че масово е недоволството на самоковските граждани, които чупят колите си по това невралгично трасе. Не са малко и злополуките в този участък заради многобройните огромни дупки и „изядения” отстрани афалт на и без това тясното платно. Всичко това е предизвикало и решението на граждани да блокират шосето.
Междувременно с писмо от Агенция „Пътна инфраструктура” са се противопоставили на гражданския протест, тъй като щял да представлява нарушение на Закона за пътищата и организаторите са заплашени от глоби от 1000 до 5000 лв.
Кметът Георгиев обаче е дал разрешение и протестът ще се състои в събота, на 20 май, от 14 ч. на разклона за Продановци. Организация се създава чрез социалните мрежи от Екатерина Василева и Илиян Чалгънов. Предвижда се да се блокира пътят за Дупница. Сборният пункт на участниците в протестния митинг е в 13 ч. на паркинга пред „Т маркет”. Водачи на автомобили се готвят да протестират на митинга и срещу лошото състояние на останалите основни пътища в региона – за София, Ихтиман и Костенец.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    картоф компиров

    самоков е в блокада от страна на управляващите в софия. софиянци ненавиждат самоковци.дори и да има някакъв протест той няма да има никакъв ефект…
    градът е в тотален фалит и разгром-единствено има пари за ромите.
    каквото и да прави кметът няма да получи нищо.
    няма пари поради липса на приходи в общината.самоков тъне в непосилни дългове…

+ Leave a Comment

*