Лъчезар Борисов стана министър, обеща публичен отчет

Самоковец бе избран за министър при последните промени в кабинета, извършени от парламента на 24 юли. Лъчезар Борисов пое Министерството на икономиката, а още четирима са новите министри. Досега министър на икономиката беше Емил Караниколов.
Промените бяха предприети след продължителни протести в страната, при които хиляди граждани поискаха оставките на правителството и на главния прокурор.
Новият министър обеща на всеки две седмици икономическото ведомство да прави публичен отчет за своята работа. На пресконференция той призова работодателските организации да наблюдават изразходването на европейските средства в министерството. Стана ясно, че освен социално-икономически мерки, финансирани от бюджета, в размер на около 1,1 млрд. лв., министерството ще изразходва още 1,8 млрд. лв. Във връзка с това щели да се наложат и промени в законите, като целта е да се насърчат инвестициите и да се откриват работни места.
Л. Борисов беше досега зам.-министър на икономиката. Той е роден през 1978 г. Завършил е ПГ „Константин Фотинов“ и Университета за национално и световно стопанство /УНСС/.
В Министерството на икономиката работи от 2002 г., в началото – като главен експерт. По-късно е бил началник на отдели “Преструктуриране и капиталови пазари”, “Управление и преструктуриране на държавното участие”, “Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг”,  “Стратегически анализи и прогнози”.
Има специализации във Венецианския международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и по “Счетоводни и одит регулации” към Световната банка. Завършил е обучение по “Предприемачество и рисков капитал” в Американския университет. Докторант е във Висшето училище по застраховане и финанси.
Женен е, с едно дете.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*