Любослав Благоев стигна пръв до Богоявленския кръст в Продановци /ВИДЕО+СНИМКИ/

Шестима ентусиасти се включиха на 6 януари в Богоявленския ритуал в Продановци. Пръв до красивия дървен кръст стигна Любослав Благоев, който изпревари двукратния “победител” Васил Млекарски, както и Ангел Млекарски, Георги Иванов, Димитър Керефеин и Димитър Ковачки. Впоследствие младите мъже спретнаха и мъжко хоро в преградения яз на малката рекичка под Продановския рид.


“Пожелавам си на мен, на моето семейство и на всички хора здраве и всичко най-добро”, бяха първите думи на Любослав Благоев, който участва във всички четири досегашни прояви навръх Йордановден, откакто през 2016 г. бе възстановена тази хубава българска традиция в Продановци.
Благоев е ученик в 12 клас на ПТГ “Никола Вапцаров”, в паралелка по “Системно програмиране”.

Той заслужи премия от 50 лв. от пременената в народна носия кметица Емилия Драганова и се снима за спомен с нея и архиерейския наместник на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев, който по-рано отслужи водосвет за здравето на присъстващите. Впоследствие отецът поръси със светена вода желаещите, много от които бяха запалили и свещички – символ на надеждата за здрава, благополучна и благодатна година.

Делян Василев

Повече снимки вижте ТУК

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*