Магията, наречена танц или юбилеят на Нели Таскова

Ако те улучи стрелата на Амур – царят на любовта и танца, няма да останеш безразличен, а ще бъдеш винаги в негов плен. Така, както Нели Таскова – хореограф от Божурище. Цели 25 години тази нежна жена е ръководител и приятел на много малки и големи танцьори. На 19 ноември Културният дом на транспортните работници в София стана арена на нейния бенефис – 60 години житейски път и 25 години владеене на сцените не само в България, но и в Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Полша и др. Навсякъде посрещана с интерес и изпращана с овации и награди.
Нели е от невръстна в плен на танците. През 1981 г. завършва танцово изкуство в академията в Пловдив, а през 1985 г. е назначена като хореограф в Божурище. Основава танцовия ансамбъл „Божур” и оттук тръгва нейният път само напред и нагоре.
Залата бе пълна с приятели, роднини и бивши нейни танцьори, дошли да отдадат почит и уважение към Нели, която е доказала през годините, че е подвластна на танците и на песните. Самият концерт бе прекрасен, голям, многобагров, чувствен – пъстра палитра от носии, усмивки и позитивност, един невероятно красив калейдоскоп от хора от всички фолклорни области на България – от Дунав до Пирина.
Много усмивки предизвикаха изпълненията на хумористични танци – „Нашенки”, „Луди-млади”, „Задявка”. Толкова красота на фона на светлините докарваше присъстващите до екстаз, предизвикваше сълзи в очите им…
Нели го заслужава. Тя е и координатор между България и балканските страни /БАСР/ и тази нейна дейност е много ползотворна.
Така се и запознахме с нея преди години. Тя ни и помага за участията на състави от Самоковска община в чужбина. Участва със състава си и в Бобфеста в Радуил, беше член на журито на „Нашенско хоро” в Самоков и на друи фестивали.
Една жена, която не спира да изповядва любовта си към българския фолклор. Затова и в концерта участваха танцовият ансамбъл „Хоро”, певческа група от Славовци /гр. Нови Искър/, състав от гр. Елин Пелин, женската певческа група „Зорница”.
А най-хубавото може би е, че и синът, и дъщерята на Нели са танцьори.
Евелина и Георги Андреев изпълниха страстно аржентинско танго.
Шопската сюита на ансамбъл „Божур” под майсторското ръководство на Н. Таскова е запазена марка на ансамбъла. Където е изпълнявана – с бурните стъпки, с красивите носии, с усмихнатите лица на танцьорите, е предизвиквала винаги вулкан от аплодисменти.
Нели бе поканена на сцената да приеме десетки приветствия и много цветя. Имаше поздравителни адреси от кмета на Божурище, от Борислав Ковачев, главен художествен ръководител на Шопския ансамбъл, от Мича – шефът на фестивала на виното в сръбския град Александровац, и много други.
Развълнувана от толкова много обич, Нели успя през сълзи да благодари на всички – танцьори, певци, музиканти, приятели и близки за това, че са превърнали в празник нейните два юбилея.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*