Малки самоковски художници със световни награди

На празничната вечер за запалване на коледните светлини на 5 декември имаше и една културна изненада. В „тунела” пред сградата на Общината /край новооткритата галерия „Бисера”/ бе подредена изложба от картини на малки самоковски художници, участвали през тази година в световен конкурс за деца и младежи от 4 до 17 години.
Аделина Митева е удостоена със златен медал, Рада Дончева и Радост Туджарска – със сребърни, а бронзови медали са заслужили Кристина Костова /на 4 години!/, Виктория Иванова, Мария Пенова, Ния Генева, Християна Чупетловска и Мария Чешмеджиева.
С поощрителни награди са отличени Екатерина Алкакак, Анастасия Вукова, Антон Кирилов и Жени Стоянова.
Рада Дончева и Виктория Иванова пък са наградени със сертификат от посолството на Египет.
Общо 9 медала и 4 поощрителни награди са получили младите самоковски художници от световния конкурс за детска рисунка, организиран с подкрепата на министерствата на културата и на образованието, музейния комплекс в Банско, Съюза на българските художници, Националната художествена академия и посолството на Египет с домакинството на Община Банско.
Жури на конкурса са били проф. Анна Бояджиева, зам.-директор на Художествената академия, Димитър Грозданов, зам.-председател на СБХ, Стоян Дечев, асистент в катедра „Рисуване” на академията, и Веселка Велинова, художник-дизайнер, възпитаничка на школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова при читалище-паметник „Отец Паисий” в Самоков.
В конкурса са участвали деца от 43 държави със 7371 рисунки.
На изложбата бяха представени над 40 творби, както и коледни картички.
Заслужена е гордостта на малките творци и на техните близки, на президента на фондация „Малък зограф” Пенка Боянова и на самоковци, че в Града на стоте художници расте достойна смяна.

Евгения Иванова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*