Малки художници от Самоков откриха изложба в Дупница

Малките художници със своите ръководители

Талантливи участници в школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към самоковското читалище „Младост” откриха заедно със своите колеги от дупнишкото арт ателие „Дон Кези” с ръководител Елена Марулевска съвместна изложба в галерия „Околийската къща” в съседния град.
Рисунките на малчуганите огряха културния паметник в Дупница на 22 юли.
Художникът и уредник на галерията Андрей Севдин заяви, че в творчеството на децата може да се открие целия заобикалящ ни свят – както радостта, така и мъката около нас. „Всички ние, включително и специалните ни гости от Самоков, се причисляваме към един въображаем клуб на красивото и доброто”, допълни щастливият от събитието домакин.
Ръководителката на „Дон Кези” г-жа Марулевска сподели, че с участниците в самоковската школа и нейния ръководител ги свързват вече няколкогодишно творческо приятелство и общи интереси в областта на изкуството. Тя не скри радостта си от присъствието на самоковци на изложбата и изрази надежда за продължаване на тесните връзки между двете школи по рисуване. По-късно Ел. Марулевска връчи и грамоти на участващите в изложбата.

Иван Шуманов и Елена Марулевска. Зад тях е Димитър Сърбински.

„Организаторите трябва да наемат сериозна охрана, за да опазят безценните рисунки, на които се наслаждаваме в момента. Радвам се на ентусиазма на малчуганите. Изкуството възпитава и разширява техния кръгозор”, заяви шефката на отдел „Културно и духовно развитие” към Община Дупница Таня Камбурова.
Ив. Шуманов пък изтъкна, че празникът е не само за малките художници, но и за техните ръководители, които помагат на подрастващите таланти както по отношение на творческото им развитие, така и като цяло в житейския им път.
Приятна изненада за всички бе рисунката на страдащия от мускулна дистрофия осмокласник в самоковското СОУ „Отец Паисий” Веселин Стоянов. „Това е първата рисунка на Веско в читалището. Сигурен съм, че занапред ще продължи нашата съвместна работа. Веднъж вече му бяхме на гости и рисувахме заедно”, поясни Шуманов.
Другите участници в изложбата от самоковска страна са Велислава Вълева, Виктория Халваджийска, Виолета Сариева, Владислава Каньова, сестрите Деяна и Радина Шевченко, Иван Граховски, Иван Димитров, Ивана Николова, Кристиан Захариев, Михаела Вукова и Никол Петрова.
На откриването присъстваха известният дупнишки художник Димитър Сърбински и много любители на изобразителното изкуство. Специален поздрав за тях отправи с песни даровитата самоковска ученичка и член на читалище „Младост” Ани Иванова. Аплодисментите на публиката заслужиха и домакините от вокален състав „АртПоп”. Сладка почерпка също зарадва присъстващите.
Картините ще останат на разположение на ценителите на изкуството в Дупница и гостите на града до края на юли. Галерия „Околийска къща” приема посетители от вторник до петък между 9.30 и 18.30 ч., както и в събота от 10 до 15 ч.

Делян Василев
наш специален пратеник

Една от самоковските творби – дело на 15-годишния Кристиан Захариев
Чаровната певица Ани Иванова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*