Местните депутати пак се възнаградиха

Не! Това не е приказка, а истина. И нищо ново под слънцето. Такива неща вече са се случвали. И ние, просто наричани “електорат”, четем местни вестници, гледаме канал “Рила”, цъкаме с уста и мърморим по кафенета, опашки и събрания. Не помагат и критичните статии в печата.
Заплащането на местните народни избраници започна от не много далечната 2004 г., след изборите за Общински съвет в края на 2003 г. Тогава заедно с група избиратели в бр. 1 от 6 януари 2004 г. поместихме статията “Пример има. Читателите питат ще има ли последователи?” Тогава само един съветник се беше отказал от полагащото му се възнаграждение.
Прогрес в даването на пример има. От настоящия Общински съвет вече 6-7 души се отказват от заплащане. По този повод в бр. 86 от 2011 г. поместихме статията “Битка за благото на хората или за власт и пари?”
Много добре разбирам, че и сега ще ме нарекат “популист”, че вървя по пътя на уравниловката. И преди осем години, както и сега, ще ми обясняват, че това не са от парите за пенсия, от парите на народа и че се дават за положен голям труд. Но тия съветници знаят ли или са забравили как по всякакъв начин се молеха да ги изберем, как се надпреварваха да влизат в листите на всички партии с обещания в “служба народу”. Замислят ли се как преживяват възрастните хора с пенсия 136 лв. и че за много младежи няма никаква работа!?
Малко ли са 500-600 лв., пък даже и по-малко, да ти “идват” освен заплатата в някое учреждение или училище. /А като правя равносметка, не тези съветници се отказват от възнаграждение, а колегите им в частния бизнес./ И получават не само близо половината от средната заплата в администрацията, но и за председателско място на комисии /които длъжности се заемат изключително от представители на управляващата партия в страната и на нейни приближени/, както и за участие в комисии за търгове и конкурси.
Господа съветници, следващата година ще има пак избори. И пак ще се питаме как едно обединение на хора, за което се очакваше да спечелят 1-2 места, имат цели 5. Така ще бъде и в бъдеще, защото много важен е примерът на ръководните дейци, на хората, които ни водят напред.

П. Иванов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*