Министерството на културата награди състав от Говедарци

Говедарци

На тържество в Министерството на културата на 26 юни зам.-министърът Димитър Тодоров връчи специална грамота на женската група за обичаи с ръководител Даниела Георгиева при читалище “Христо Ботев” в Говедарци за чудесното представяне на обичая “Старинна сватба – бричене на младоженеца”. Грамотата е подписана от министъра Вежди Рашидов.
Нашият състав единствен от Софийска област е бил номиниран за отличието. Признанието идва от националната система “Живи човешки съкровища”, раздел за нематериално културно наследство. Инициативата е под егидата на ЮНЕСКО.
Кандидатства се веднъж на две години, като през тази година са били номинирани общо 22 състава от различни области на страната, включително от Пловдив, Стара Загора, Сливен, Добрич, Габрово, Велико Търново и др. Раздадени са награди в общо пет различни раздела.
Пред ръководителката на нашия състав и секретарката на читалището в Говедарци Спаска Костова след церемонията Диана Колева, художествен ръководител на “Бистришките баби” и член на журито, заяви: “Много ми харесахте. След две години пак кандидатствайте!” Зам.-областният управител Росица Иванова добави: “Борбата в Софийска област беше между Говедарци и Ихтиман. Явно журито е взело предвид, че в групата от Говедарци участват и млади момичета, а това е предпоставка за приемственост между поколенията и съхраняване на фолклорното наследство.”
Председателката на журито проф. Лозанка Пейчева пък обобщи: “Препоръчвам след две години пак да кандидатствате, защото обичаят е много интересен и представен по интересен начин. В Говедарци има и много хубави автентични носии.”
Голямата награда от 1000 лв. в раздела за обичаи пък бе присъдена на кукерите от Перник – общо 3000 участници, обединени в 31 групи.
От състава и читалището в Говедарци благодариха на екипа на канал “Рила”, заснел обичая, и на Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Община Самоков, за съдействието при представянето на документите по проекта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*