Министър Василева се срещна в Самоков с несъгласни с мястото на депото

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети града ни на 20 март във връзка с изграждането на новото депо, което ще поеме отпадъците на 4-те съседни общини – Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман.
В срещата с представители на Инициативния комитет, противопоставящ се на изграждането на депото на избраното място, участваха и зам.-министърът Красимир Живков /който е бивш областен управител/, председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Станислав Иванов, народната представителка Ирена Коцева, кметът Владимир Георгиев, представители на консултантския екип и на фирмата-изпълнител.
Румяна Костадинова, Бойко Хаджийски, д-р Константин Панев, Бойчо Стамболийски, Кирил Бонев, инж. Петър Чарийски и холандският гражданин Патрик Смитьойс, който от години развива бизнес у нас, изказаха доводите си против предвидената по договор площадка за депото. Повдигнати бяха въпросите, свързани с въздействието на бъдещото депо върху околната среда и специално върху водите на Искъра; с опасността от замърсяване при евентуално по-силно земетресение; със стопанисването на самото депо и определяне на съответните цени. Защо, след като отдавна се е знаело, че старото сметище не отговаря на съвременните изисквания, не са взети мерки навреме, попитаха още изказали се.
П. Смитьойс пък се закани да съди Общината в Международния съд в Хага /Холандия/. По думите му, строителството на депото се основава на изцяло фалшива оценка за въздействието върху околната среда и в случая става дума за измама в особено големи размери. От Инициативния комитет не вярват на мнението на експертите, че изграждането на депото няма да има негативен ефект върху стандарта на живот.
Петър Петров, консултант по строителството на депото, изтъкна, че документацията е преминала всички етапи, оценки и процедури, включително и в съда, и затова не приема обвиненията на изказалите се. Той допълни, че по искане на Инициативния комитет са направени и допълнителни изследвания от Минно-геоложкия университет в София. „Ако проектът не отговаря на изискванията на Европейския съюз, как представителите на Оперативната програма ще допуснат неговото реализиране?”, запита Петров.
Кметът Георгиев пък уточни, че Общината няма как да влияе на решенията на независими институции.
От Инициативния комитет напомниха, че са организирали подписка против строителството на депото на сегашното му място, в която са събрали 5000 подписа. Те поискаха строителните дейности по проекта да се спрат и да се организира местен референдум.
Чуха се дори предположения, че смяната на площадката на депото, което първоначално е трябвало да бъде строено край Долна баня, говори за наличието на скъпоценности под земята на избраното впоследствие място край Драгушиново, с които строителите може би имат намерение да злоупотребят. Тези твърдения бяха категорично отхвърлени от г-н Петров.
Инж. Чарийски предложи да се посети вече работещо депо с подобни характеристики и тогава да се направи повторна среща.
Министър Василева също смята за нужно да се направи подобно работно посещение. Тя даде пример с новопостроеното депо край Добрич, което бе официално открито на следващия ден /21 март/. Василева увери, че ще бъдат спазени европейските изисквания и ще се осъществи качествен контрол на всички дейности при строителството на самоковското депо. Тя обеща на недоволните граждани техните сигнали за нередности да бъдат внимателно проверявани.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*