Младата София Стоянова с ново признание от конкурс в Москва

София Стоянова

Новата година започна за очарователната София Стоянова с нов успех зад граница. 9-годишната самоковка се завърна от авторитетния международен конкурс „Prince & Princess Universe” в Москва с две титли – „Детска магическа принцеса” и специалната награда „Най-добър национален костюм”.
Конкурентки на нашето момиче в столицата на Русия са били стотина малки красавици от страната-домакин, от Казахстан, Израел и други страни.
В отделните кръгове лъчезарната красавица бе пременена в национална носия, дефилира с коледен костюм и бална рокля и изпълни аеробния танц „Пробуждане”.
За да участва в настоящия конкурс „Принц и принцеса на вселената 2014” София бе избрана на друг подобен форум, състоял се през миналата година в Анталия, Турция. Участието й там пък се дължеше на явяването й на 1 юни м. г. за първи път на конкурси от подобен характер в Боровец. Месец по-късно Софи спечели първо място и на детския фестивал за красота, таланти и мода в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна.
Радостта на самата победителка, на семейство, близки и приятели, разбира се, е голяма. Но и сумата, от която са се нуждаели, за да заминат с майката Соня, не е малка. В Общинския съвет не се е формирало необходимото мнозинство за отпускане на нужните средства, спонсори също трудно се намират. Наложило се е семейството да вземе назаем сериозна сума от приятели и роднини.

Семейна снимка – майката Соня /вдясно/ с двете си деца – София и Зорница

Престоят им в Москва е продължил от 3 до 9 януари. Всеки ден малката чаровница репетирала по 5 часа при затворени врати. Майката Соня, тъй като нямало как да надникне зад завесата, се чудела как ще се оправи дъщеря й на руски. Когато обаче представителка от арт компания „Нови звезди”, организатор на българската група, отишла да я види, разбрала, че нашата София е научила всички русначета на български. Тя самата довери, че не й е било трудно с езиците и се е справила отлично с представянето си и на английски.
На срещата ни самоковките разказаха за незабравимите си преживявания на руска земя.
„Нашият престой в Москва съвпадна с празненствата по случай Коледа /бел. ред. Русия празнува християнските празници по стар стил, Коледа там е на 7 януари/. Разходихме се по Червения площад, който е забележителен. Видяхме, макар и само отвън, мавзолея на Ленин. Станахме свидетели на разкошно коледно представление в двореца на Кремъл, бяхме и на националния стадион „Лужники”. Завинаги ще запомним и страхотното цирково шоу, което гледахме в 8-хилядна зала. Въобще мащабите в Русия са коренно различни”, коментираха с възхита двете самоковки.
Цените обаче били бомбастични. „Не случайно се казва, че Москва е един от най-скъпите градове за живеене”, отбеляза майката Соня. Температурите били приемливи – движели се около нулата.

Пременена като снежна кралица

„Поради атентатите от предните дни във Волгоград, а може би и поради предстоящите олимпийски игри в Сочи, мерките за сигурност бяха изключителни. Имаше контролно-пропускателен режим до Червения площад и до хотела ни, като задължително се минаваше през скенер преди да се влезе. Навсякъде в Москва, а и на летището, имаше сериозно полицейско присъствие”, допълни Соня.
Чаровната София е четвъртокласничка в НУ „Станислав Доспевски”, с класен ръководител Даниела Йорданова. Малката госпожица тренира спортна аеробика от 5 години. Това много й е помогнало за спечелването на поредицата награди. Младото самоковско дарование се оказва голям фен и на ските – редовно ходи на тренировки в клуб „Чамкория”. В тази сфера миналата година завоюва 4-о място на състезание в Боровец.
Езиковата школа „Лингва” обаче се оказва нейното любимо място, а ученето на английски – най-предпочитаното й занимание.
Явно в днешното бързо прогресиращо поколение талантите се раждат по няколко и каква гордост за нас е, че София се е родила в Самоков!

По време на аеробния танц „Пробуждане”

Жалко обаче, че в града ни няма отношение към подобен вид изяви. Майката с болка сподели, че за съжаление много хора нямат отношение към тези фестивали, а някои дори и не разбират за какво става въпрос.
„Те си мислят, че е само конкурс за красота, в който гримират децата, правят им прически и ги обличат. А истината е, че без талант няма как да те изберат. Там се гледат и преценяват първо и предимно способностите на детето”, подчерта Соня.
Малката София обича родния си град и България, като засвидетелства това на всяко свое участие зад граница. Пред 12-членното жури на конкурса в Москва тя е разказала за Самоков и Боровец, развявала е непрестанно националния трибагреник.
Каква по-добра реклама за града ни от свежестта и ентусиазма в изказа на едно талантливо дете, което говори с плам и обич за родното си място! Оказва се, че не живеем все пак в ад, а просто така си го представяме и внушаваме…
В края на миналата година София, заедно с още няколко българчета, е участвала и в предаване на румънска телевизия. Там нашенчетата са представяли коледните традиции и обичаи в България.
„В Букурещ си изкарахме много добре, обърнаха ни специално внимание. Румънският език обаче е много труден, научих се само да казвам „Крачун Феричит”, което означава „Весела Коледа”, сподели с усмивка София.

С тази носия София взе специалната награда за „Най-добър национален костюм”

„Изключително много се радвам за дъщеря ми. Тя доказва, че може да печели сърцата на хората със своя талант и красота. Много активно дете е. Различните й занимания през деня я заставят да учи късно вечер, но това не я спира. Учи с ентусиазъм и уроците”, щастлива е майката.
София има и по-голяма сестра – Зорница, която винаги я подкрепя и искрено се радва на успехите й. Зори разбрала от фейсбук страницата на арт компания „Нови звезди” за успеха на сестра си и моментално зарадвала всички роднини.
„Вече си имаме фен клуб от съседните блокове”, смеят се трите дами. Съседи от кв. „Самоково”, които следят активно изявите на София по интернет, редовно информират дядото и бабата за поредния успех на внучката им. Митко и Таня стопанисват магазин за хранителни стоки, съумял да се запази след отварянето на големите вериги супермаркети в града ни. Помагат им както Соня, така и другата дъщеря – Вяра. Съкварталците им ги определят като предпочитан избор за покупки, тъй като любезните домакини винаги се отнасят с внимание и разбиране към клиентите си.
Още две българчета – от Плевен, спечелиха награди в Москва. Цеци Сълева стана победител в своята възрастова група и спечели титлата „Мини принцеса на вселената”. Брат й – Стоян Сълев – пък завоюва сребро в направление „Модели” на съпътстващия фестивал „Start up”.
Организатор на проявата е била руската компания „Арт фешън”, а представител за България – арт компания „Нови звезди”. В Русия неотлъчно до българската група са били директорите на „Нови звезди” Георгина Георгиева и Петя Данданова.

Яна Василева
Делян Василев

Дядото Димитър бе нетърпелив да посрещне внучката си на летището в София

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*