Млади майстори изпълниха двора на Сарафската къща с красиви дървопластики

От 15 до 21 септември в Самоков се състоя Третият национален младежки пленер по дървопластика, организиран със съдействието на Националния дарителски фонд „13 века България” от фондация „Малък Зограф” с почетен президент Пенка Боянова, ръководител и на школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий”.
Пленерът бе закрит на 21 септември в Сарафската къща, в чийто двор бяха изложени изработените от шестимата участници – Калоян Георгиев, Христо Антонов, Елена Аначкова, Елена Симеонова, Боян Боянов и опитният и даровит самоковски майстор Крум Велев – произведения от дърво.
Докато младите творци са вградили новаторски поглед и модернистично виждане в своите творби, именно изящната роза на нашия съгражданин направи силно впечатление на посетителите. Дървопластиките допълват по уникален начин особената обстановка в двора на известния културен паметник и успешно се съчетават с друг естествен материал – камъкът, използван за издигането на околния зид. Самата Сарафска къща също е сътворена от камък и дърво.
Изявата бе сполучливо съчетана и с откриването на изложба от наградени картини в Световния конкурс за детска рисунка в София, също организиран от „Малък Зограф”. Както „Приятел” писа в миналия си брой, в конкурса са участвали със свои рисунки деца от 59 страни, а награди са заслужили и младите самоковски творци Соня Стойчева, Соня Бонева, Мария Йонкова, Евгени Генчев, Анастасия Вукова, Антон Кирилов и Денис Савов.
Поздрав към организатори, участници и гости поднесе пременената в народна носия Мартина Дибекова, изпълнила акапелно автентична песен от родния фолклор.
Секретарят на Общината Ангелина Вангелова също приветства участници и организатори.
Емоционално и вдъхновено говори експертът „Вътрешни проекти и програми” на НДФ „13 века България” Силва Аврамова, която изрази вдъхновението си, породено от детския талант, и сподели своята възхита от прекрасната атмосфера в Сарафската къща.
Пенка Боянова благодари на партньорите от „13 века България”, на Общината и на всички, уважили събитието, и със заслужена гордост сподели впечатленията си от изложбата и от пленера.
Управителят на „Малък Зограф” Иван Иванов заяви, че изложбата се е докоснала до много български градове и, съвсем естествено, изложените експонати са акостирали и в Самоков. Иванов добави, че при всяко посещение на фондацията по време на своеобразната културна обиколка из страната е изтъкван приносът на Самоков за развитието на конкурса и на самата фондация.
Пенка Боянова и зам.-кметът Васил Сайменов връчиха на участниците в пленера грамоти и медали. Албуми със снимки на наградените картини от Световния конкурс пък зарадваха присъстващите.
Изложбата е отворена за разглеждане. Дървопластиките пък ще останат да красят дворното пространство на Сарафската къща и занапред.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*