Младоците на “Академик” /Правец/ шокираха “Рилски спортист” в Самоков

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Младият състав на “Академик” /Правец/ победи “Рилски спортист” с 85:81 при гостуването си в Самоков на 19 януари и така поднесе най-голямата изненада в последните кръгове от Националната баскетболна лига.
Домакините играха без трима от плеймейкърите си и това определено се отрази върху цялостното им представяне. Мачът със “студентите” пропуснаха капитанът Йордан Бозов, новото попълнение Евгени Хаджирусев, както и Дерек Райт, който се завърна в България, но изследванията на контузията му не са оптимистични и американецът най-вероятно ще спре с баскетбола.
Още от самото начало на мача състезателите на “Академик” заиграха със самочувствие и след поредица от обрати имаха преднина от три точки на почивката. В третия период те продължиха с уверените си действия на паркета в “Арена Самоков” и дръпнаха с 11 точки при 63:52 в тяхна полза. Самоковци намериха сили за обрат и на свой ред излязоха напред в резултата към 35-ата минута, когато поведоха със 74:73. И този обрат обаче не стъписа младия тим от Правец и след поредица от добри отигравания гостите постигнаха най-престижния си успех през сезона с крайното 85:81.
18-годишният Цветомир Чернокожев бе най-резултатен за “Академик” с 16 точки, а връстникът му Костадин Лазаров добави 12 пункта. Бившите състезатели на “Рилски” Александър Милов и Милен Дудев пък добавиха съответно 11 и 10 точки.
Златин Георгиев с 19 точки бе най-резултатен за домакините, а съотборниците му Малик Диме и Джейлън Дженкинс добавиха 18 и 17 пункта. “Рилски спортист”: Георгиев 19, Диме 17, Гуджино 8, Васов 7, Харис 6 /Дженкинс 18, Маринов 4, Маринчешки 2/.
Треньорът на “Академик” Георги Давидов логично бе на седмото небе от щастие след мача и дълго време не можеше да повярва в това своеобразно баскетболно чудо.
В следващия кръг от първенството “Рилски спортист” приема лидера в класирането “Левски Лукойл” в събота, 26 януари, от 19 ч.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*