Много самоковци сред призьорите на фестивала на старата градска песен /СНИМКИ/

В традиция се превърна вече провежданият от читалище-паметник „Отец Паисий” национален фестивал на старата градска песен. На 30 септември и 1 октомври авторитетният форум отбеляза първия си юбилей, като се състоя за пети пореден път.
Жури с председател композиторът Станислав Лобошки и членове Величка и Вели Чаушеви, преподаватели в Националното музикално училище „Любомир Попков” в София, определи призьорите, сред тях и няколко самоковски състава и изпълнители.
На първо място при групите със съпровод на живо бе класиран състав „Лунни лъчи” при читалище-паметник „Отец Паисий”. Тук третото място заедно с други групи раздели състав „Ибърски звуци” от Радуил.
Със специална награда бе удостоено мъжкото вокално трио „Самоков”, а за най-добър млад изпълнител бе обявена Надя Миткова.
Втори места в отделни категории заеха вокалният състав „Дилижанс” към читалището и вокална група към хора на туристите-ветерани с диригент Борис Стрински, а трето – Добрин Николов за индивидуално изпълнение.
Първи в своите категории бяха класирани и трио „Звън” от Севлиево, Ангел Мрянов от Перущица и Теменужка Тюфекчиева от Перник. Специална награда заслужи мъжката вокална група „Сопот”.
Класиралите се на първите три места в отделните категории групи и изпълнители получиха от кмета Владимир Георгиев и членовете на журито награди и участваха в гала концерта вечерта на 1 октомври в читалището. По щастлив жребий на съдбата празникът съвпадна с Деня на музиката. Публиката приветства от сърце всички участници.
Преди това Вл. Георгиев изтъкна, че благодарение на традиционния фестивал два дни в града ни е властвал невероятен дух. Градоначалникът изрази и признание на всички участници и техните почитатели.
Ст. Лобошки оцени фестивала като чудесен празник и препоръча на съставите и отделните изпълнители да насочат вниманието си към прекрасните песни, създадени през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.
„Гала концертът и целият фестивал доставиха истинско удоволствие на публиката”, обобщи пък от името на организаторите председателят на читалището Стоян Пашов.
Преди гала концерта бе чествана 60-годишнината от основаването през 1956 г. на мъжкия вокален квартет „Самоков”. Популярният до неотдавна състав вече не съществува, но десетилетия наред той бе своеобразна визитна картичка на града ни в сферата на певческото изкуство. Ст. Пашов приветства топло един от основателите и първи ръководител на състава – 90-годишният Христо Тошев, и му връчи красива стауетка. Прожектиран бе и филм за творческия път на квартета.
Във фестивала участваха над 30 състава и индивидуални изпълнители от общо 22 населени места в страната, включително от сравнително отдалечени градове като Петрич, Девин, Плевен и др. Всички бяха топло приветствани от признателната публика.
„Самоков е емблема и запазена марка, градът ни се е утвърдил като част от старата градска песен”, възкликна в приветствения си адрес при откриването на фестивала на 30 септември секретарят на Общината Ангелина Вангелова. Присъстващите бяха поздравени сърдечно от името на журито от композитора Лобошки. Самият фестивал бе открит тогава от председателя на читалището Ст. Пашов. Като водеща на авторитетната проява се изяви Ралица Стоянова.

Повече снимки ще намерите тук: https://www.facebook.com/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1433576066672338

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*