Молебен за новия храм в „Самоково”, събрани са 45 хил. лв. за строителство

„Свети Пантелеймон” ще се нарича, както е известно, новата черква, която предстои да бъде изградена в двора на болницата. Храмът ще обслужва и миряните от най-големия квартал в града ни – „Самоково”.
Пантелеймон е великомъченик, страдал за Христовата вяра и съсечен по заповед на император Максимилиан. Св. Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките.
На молебена на самия празник на светеца великомъченик на мястото на бъдещата черква – южно от „МБАЛ Самоков”, присъстваха народните представители д-р Красимира Ковачка и Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Васил Сайменов, членове на църковното настоятелство, общински съветници, медици, граждани.
Молебена отслужи свещ. Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоков, в съслужение със свещениците Георги Николов, Любомир Мишков и Петър Пенев. Отец Михаил говори за делото на св. вмчк Пантелеймон, честити празника, благодари на Създателя и изрази признание на инициаторите за строителството, на църковното настоятелство и на всички, подкрепили идеята за построяването на нов храм.
От името на църковното настоятелство д-р Ковачка поздрави събралите се. „Пътят на основаното църковно настоятелство бе дълъг, труден, но вече 50 дарители се включиха в благородното дело за набиране на средства. Очакваме всеки момент строителното разрешение за най-новия храм в община Самоков”, изтъкна депутатката.
Присъстващите опитаха и ритуалната погача, като си пожелаха здраве и успех на начинанието.
Стана ясно, че за строителството вече са събрани 45 474.17 лв., от които са изразходвани 2289.28 лв. Имената на досегашните дарители ще поместим отделно.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*