Музейният кът в залата да се популяризира

Похвално е реализирането на идеята на общинската управа и лично на кмета г-н Владимир Георгиев за създаването във фоайето на спортната зала на постоянно действаща фотоизложба – музеен кът със снимките на самоковските скиори, участвали в Зимни олимпийски игри и прославили името на града ни и България по света.
За съжаление обаче посетители могат да разглеждат изложбата и да си припомнят за тези достойни мъже и жени /част от тях не са вече между живите/, а по-младите да се запознаят със съгражданите си, представяли града и страната – само в дни, когато в залата се провеждат масови мероприятия. И то най-често като заплатят такса – вход за съответното мероприятие.
В останалото време достъпът до музейния кът със снимките в главното фоайе в източната част на залата е почти невъзможен. Ползването на служебния вход на залата от запад, преминаването през цялата зала между редовете със седалки, качването и слизането по безбройните стъпала вътре в залата /често в полумрак, когато не се провеждат тренировки и осветлението не е включено/, създава куп неудобства и отказва и най-упорито желаещите да посетят изложбата.
Наложително е да се вземат мерки, които да дадат възможност на всички жители на общината, на многото гости и туристи, а защо не – и на само преминаващите през Самоков българи и чужденци, да посещават изложбения кът без трудности и проблеми.
Би било хубаво, ако ръководството на спортната зала определи дни през седмицата и часове в тези дни, когато служител да отваря врата от централния вход и да посреща и изпраща посетителите. Този график трябва да се постави на главния вход на залата, да се разгласи чрез самоковските медии и по други подходящи начини.
Още по-добре, ако новото общинско предприятие “Маркетинг, туризъм и туристическа дейност” изготви и монтира подходящ билборд на пътя за Боровец /на бул. “Искър”/, при офиса на “М Тел”, с покана към пътуващите да посетят изложбата в определеното за това време.
Може би изложбеният кът трябва да стане част от рекламния списък на препоръчваните за посещение туристически обекти в общината ни. А защо да не се изготви и разпространява чрез посетителите на изложбата и малка рекламна диплянка със снимките на покорителите на световните бели писти.
Вероятно има и други начини едно добро и благородно дело, каквото е създаването на музейния кът със снимки на самоковците-олимпийци, да не остане в забвение. Нашите земляци от снимките не заслужават това.

Димитър Йончев
по инициатива на Стоян Илиин и Седморката “Х +”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*