Награда от Гърция за самоковец

Митрополитът на Драма Павел гостува на 28 април в Самоков, за да изрази признателността, макар и посмъртно, на гръцкия народ към офицера от българската армия и наш съгражданин Георги Кинин.
Гостът бе посрещнат със звън на камбани в Девическия манастир „Покров на пресвета Богородица” от игумения Пелагия, свещ. Любомир Мишков и кмета Владимир Георгиев. Тук бе и дъщерята на Г. Кинин – Лилия Кинина, на която митрополит Павел връчи специална благодарствена грамота и кръст степен „Златен”.
„Драмската митрополия смята за свой дълг да отдаде почит, макар и посмъртно, на Георги Кинин, който запазва живота на стотици гърци”, изказа се емоционално духовникът. Г-жа Кинина пък сподели, че от гръцка страна са я канили преди време за откриването на плоча в памет на защитниците на гръцкото население по това смутно време, но тя не е имала възможност да присъства по здравословни причини.
Кметът Владимир Георгиев връчи на госта почетния знак на града и албум за Захарий Зограф.
Негово високопреосвещенство митрополит Павел гостува в Девическия манастир с благословията на българския патриарх Неофит.
х х х
На 29 септември 1941 г. гръцки партизани вдигат въстание срещу българските административни, полицейски и военни власти в гр. Драма и региона. Командването на българските военно-полицейски сили взема мерки за потушаване на бунта.
В предприетите действия участва и взводът с командир фелдфебел-школник Георги Кинин. Той получава заповед да репресира местното население в с. Чаталджа, но не я изпълнява, само взема 15-20 доброволци като заложници и залог, че съпротивата няма да се поднови. На следващия ден отново получава нареждане за репресии над местното население. Тогава част от мъжете в селото са избити от екзекуционна част, докато Кинин успява да спаси живота на около 40 местни младежи.
През 1949 г. Георги Кинин е осъден на смърт заради участието си във военните действия в онова смутно време. Присъдата е обжалвана, тъй като той тогава е спасил живота на стотици невинни хора. В крайна сметка младият офицер е осъден на 5 години затвор.
Георги Кинин е роден през март 1918 г. в неврокопското село Тешово /сега в община Хаджидимово, близо до Гоце Делчев/. По-късно се премества в Самоков, където си и отива от този свят през август 1995 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*