Наградиха призьори във викторината „Какво знаем за Втората световна война”

Светлана Светлова и Йонета Стефанова

Поредната изява, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война, бе на 4 май в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Присъстваха участници във викторината „Какво знаем за Втората световна война”, ученици и учители, представители на организаторите – клуб „Малахит” /местната структура на руския Съюз на съотечествениците/ и Руския клуб. Тук бяха и самоковците, участвали във всеобщата диктовка на руски език, проведена на 18 април.
Всички посрещнаха скъпа гостенка – Светлана Светлова-Туриаре, писател и общественик, рускиня с невероятно военно детство. Тя гостува на града ни за трети път – след представяне на книгата си „Войната през погледа на едно дете” и след един увлекателен и богат на стихове разказ за Лермонтов.
Трогателният прочит на Светлова, вълнуващите думи от стихотворението на Константин Симонов „Жди меня”, изпълнено от Ивелина Славева от Професионалната гимназия по туризъм, участничка в национална олимпиада по руски, както и руските военни песни и документални кадри от войната, излъчвани през цялата вечер на екран, въздействаха силно на присъстващите.

Калин Иванов

Председателката на журито Нина Христовска обяви резултатите от викторината. Първо място разделят Калин Иванов /8 клас, ОУ ”Митр. Авкс. Велешки”/ и Николай Георгиев /7 клас, ОУ ”Хр. Максимов”/. Второто място е за Слав Макатев /7 клас, ПГ ”К. Фотинов”/, а третото – за Васил Янев /10 клас на Гимназията по туризъм/. С поощрителна награда бе зарадвана най-малката участничка – петокласничката от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Габриела Меракова. Всички те са се справили чудесно с огромния исторически материал, намерили са най-точните отговори и така са дали своя скромен принос ужасите на войната да не се забравят, да се пази паметта на героите. Призьорите получиха грамоти и подаръци от организаторите и бяха специално поздравени от представител на Руския клуб.
Марина Шуманова, отговорник за провеждането тук на всеобщата диктовка на руски, сподели, че Самоков е един от трите града в страната /другите са София и Русе/, участвали в диктовката, а и със своите 17 участници е показал най-голяма активност. Участниците в диктовката бяха възнаградени с паметни сувенири.
На най-новия член на Руския клуб бе връчена членска карта № 90.
Присъстващите разгледаха и фотоизложбата ”Те победиха войната”, включваща малко известни и разтърсващи фотоси от обсадения Ленинград, предоставени от Руския културно-информационен център в София.

С. Александрова

Николай Георгиев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*