Награди за читалищния театър от международен фестивал

Снимките са от фейсбук групата на читалището

Представителната трупа на читалище-паметник „Отец Паисий” се завърна с грамота и плакети от участието си в 5-ия юбилеен международен фестивал “Звезден прах” на читалищните аматьорски театри в Кнежа.
Нашите актьори са участвали за първи път във фестивала, който тази година се е състоял от 26 до 30 юни. Участие са взели общо 15 състава от България и 7 от чужбина. Проявата е била без конкурсен характер, но жури все пак е давало оценки и препоръки за играта на актьорите.
Постановката на самоковската младежка театрална студия „Покана от Париж” от Панчо Панчев е била посрещната много добре от зрителите. Членове на журито споделили, че са учудени как толкова много млади хора са усвоили така добре театралното изкуство. Голяма чест за самоковци е било и участието на финала на фестивала на дует „Фрапе”, заедно с Габи Даганова, под ръководството на Ралица Стоянова.
Голямо впечатление на нашите участници е направил театралният състав от Италия, представил мим постановката „Хамлет”.
Фестивалът в Кнежа се провежда ежегодно. Първото му издание е било по инициатива на местното читалище “Борба” през 2008 г. като регионален фестивал за любителски градски театри. Днес организатори са Община Кнежа и читалище “Борба”. Активно им съдействат културни институти и спонсори, включително Министерството на културата и Българската асоциация на аматьорските театри.
Целта е да се представи разнообразие от спектакли, жанрове и различни тенденции на съвременния любителски театър и да се насърчат срещите и културния обмен между театралните колективи и техните организации.
Основните правила на Международната аматьорска театрална организация не допускат фестивалът да бъде приеман като състезание. Специалисти обаче подпомагат работата на любителите чрез своите оценки и съвети.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*