Надка Дашина – 50 години активен туризъм

Международно изкачване на вр. Тумба. Дашина е втората отляво надясно – със светлите дрехи.

На 23 юни юбилейна годишнина навършва една от най-титулуваните, но и най-незабележима като активен турист Надка Димитрова Дашина. Родена в Саомоков, в семейството на дребния търговец Димитър Дашин /Вакле/, още от девическите й години се ражда нейната страст към планината, първоначално към алпинизма. Тя има редица изкачвания в района на Мальовица – люлката на самоковския алпинизъм. Любовта й към туризма остава завинаги, та досега, до юбилея, който тя ще отпразнува скромно и незабележимо за много “активисти” на туризма в Самоков.
Надето, както я знаят по всички кътчета на България, разбира се, в средите на туристическата гилдия, е всепризнат майстор по катеренето както в ниските части на планината, така и по най-високите върхове на Полските Татри, гръцкия първенец вр. Митикас /Олимп/, да не говорим за българския и балкански първенец Мусала. Няма кътче в нашите планини /Стара планина, Пирин, Родопите, Витоша/, както и по Черноморското крайбрежие, където сестра Дашина да не е стъпвала.
Като казвам сестра, имам предвид нея не само като медицински работник /независимо, че знанията и уменията си като специалист тя е използвала по време на десетките, ако не и стотици походи, в които е участвала/, но и като човек, истински приятел и другар на останалите планинари.
Няма друг самоковски турист, който и зимно, и лятно време да е покорявал Стара планина от Ком до Емине край морето. Многобройни са нейните участия в походи, организирани от най-висшето ръководство на Българския туристически съюз – в похода на жените по случай 8 март, походите през Рила, Пирин и Родопите /по-известни като “РиПиРо”/, сред участниците в които навремето преобладаваха самоковски туристи.
Просто неописуемо е нейното незабележимо присъствие във всяка проява. Затова пък тя има стотици почитатели и приятели в цяла България.
Не може да се опише в тези малко редове нейният 50-годишен “труд” по родните планини и в Самоковския край.
Надето със своя спътник в живота Кръстан Божилов са едни от малкото майстори на спорта по туризъм.
За изключителните заслуги на Надето към туризма тя е отличена с най-високата награда в БТС – “Заслужил деятел” и е носител на медала ”Алеко”.
Във връзка с нейния юбилей не остава нищо друго освен да си спомним ние, нейните връстници в туризма, за неизброимите излети и походи, които не могат да бъдат описани.
Честит юбилей, Наде, и още дълги години да бродиш по поля и планини!

Георги Чешмеджиев
заслужил деятел на туризма

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*