Народна или Чалга република България?

Мнение

Отиде си Велко Кънев. Отиде си Калоянчев. Отиде си Леда Милева. Отиде си Тодор Колев. И още колко преди тях… Бог да ги прости! Осиротя нашата България. Безвъзвратно изгуби част от себе си.
Личностите на България постепенно я напускат, като достойни патриоти и творци. Жалко… По-жалко е обаче, че с тях си отиват ценностите (не тези на днешния ден), културата, морала, същността на цял един народ…
Възмущавам се, защото един ден всички достойни българи, посветили живота си на изкуството и на това България да бъде горда държава, ще бъдат обект на подигравка, както се случва напоследък с портретите на български революционери, опозорени от невежи деца…
И един ден малцина ще знаят, че онзи самотен прожектор над сцената търси своя артист от преди години, с когото е изживял целия си живот и че той не ще даде светлината си на друг. И един ден малцина ще знаят, че онзи изолиран микрофон пред сцената търси своя певец от преди години, с когото е изживял целия си живот и че той ще остане глух за всеки друг глас. И един ден малцина ще знаят, че онзи обсипан с безсмислия бял лист се чувства омърсен, защото всякакви хора го докосват с жалките си умове и го принуждават да се срамува от написаното върху него… И така натам.
Примери в насока на разрухата и фалша не липсват. Липсват къде-къде по-важни неща, като самосъзнание, ценностни системи, възпитание. Липсват цели години от живота на хората (младите) и ние не можем да очакваме, че те ще съхранят държавата такава, каквато е редно да бъде, с традициите, историята и нашите Личности… Горда България ще сведе ли глава и ще падне ли в краката на умствено заблудени дечурлига!?
Дори няма да се учудя, ако някой ден заменят портрета на Левски примерно с портрет на поредния развратен чалга изпълнител. Но пък да, замислете се – сами за себе си ще имат право, защото те не се възпитават в национализъм, а в чалгаризъм. И един ден, недай си Боже, може пък да сме наместо Народна република България – Чалга република България…
На кого да се сърдим за това? На кого да прехвърлим вината? Всеки сам на себе си трябва да се сърди, защото всеки допринася по малко и се стига до всеобщо затъване.
Парламентът – цирк. Уважаеми народни представители, вие също трябва да бъдете за пример, по възможност положителен, обаче сме преки телевизионни свидетели всекидневно на вашите лоши обноски, на неуважението ви един към друг, на ругатните, на алчността и стремежа за превъзходство, в никакъв случай умствено, и пр.
И след вас идват, устремени в този възглед за „нормално” държание и общуване, учители – безсилни пред всички фактори, които налагат пошлото и глупавото, родители – погълнати от всекидневието си и не забелязващи какво се случва с децата им /дори, ако щете, вземете и един клошар – той също може да бъде за пример и да дава своя принос/. Всеки възпитава по някакъв начин себе си и повлиява на околните, особено на децата.
И как да не се отврати човек. Дават се луди пари за чалгата. Нещо, което за мен си е пълна идиотщина. Един чалга концерт може да бъде спокойно сравнен със стрийптийз и всякакви подобия на разврат. Обаче това към днешна дата в България е наложено като качество и най-смешното, което е – децата вдигат нивото на това съмнително качество…
Много може да се говори по темата и да се разгърне от най-различни страни, но ще обобщя за себе си. За мен думата „чалга“ събира всичко лошо и тя е обобщението на всяко недостойно нещо, така че наместо да използвам куп думи, синоними и прочие, негативното определям с „чалга“… Затова, кажете ми, Народна или Чалга република България искате да сме!?

Зоя Станкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*