Наши самодейци сред първите в Пернишко

Първенците от Говедарци

Няколко състава от самоковско се представиха отлично на събори-конкурси през последните дни.
Групата за народни обичаи и групата за песенен автентичен фолклор към читалище „Христо Ботев-1928” в Говедарци участваха в Четвъртия събор-конкурс „Сватбена обредност” и спечелиха плакет за първо място и специалната награда на организаторите от читалище „Крюгер Николов-1922” в с. Пещера, община Земен /Пернишко/.
Журито на конкурса бе ръководено от доц. д-р Наталия Рашкова, етномузиколог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а негови членове бяха гл. ас. д-р Евгения Грънчарова, етнохореолог при същия институт, и Цветанка Манова, етнограф от Перник.
Групата за народни обичаи представи „Бричене на младоженеца” като част от старинна сватба и заслужи една от петте специални награди на конкурса.
На читалището в Говедарци предстоят през август участия и в международните фестивали в родопското село Дорково и в Копривщица.
Читалищния секретар Спаска Костова благодари сърдечно на всички самодейци.
Женската певческа група за автентичен фолклор и мъжкото фолклорно певческо трио с ръководител Момчил Чалъков към читалище „Васил Левски” в Алино също се представиха на висота. Може би най-голям успех пожънаха в конкурса за сватбена обредност и сватовска песен. Жените завоюваха първо място и златен плакет. Както сподели членът на журито Цв. Манова, „успешно са представени двугласните и тежки шопски песни”. Същите са и наградите за стилното представяне на елемент от алинска сватба – „Забражданье на невеста”.
Първо място и златен плакет женската група спечели и от фестивала „Витошки напеви” в друго пернишко село – Кладница. Там мъжкото трио се отличи с второ място. Подобни бяха класиранията на съставите и в кюстендилския фестивал „Пауталия пее”.
С награди за първо място от Пещера си тръгнаха още няколко състава от общината – групата за автентичен фолклор „Рельовски баби” /Рельово/, женската певческа група „Ярловски снахи” и певческото трио Кула Любенова, Спаска Чичанова и Трендафила Иванова от Ярлово, женската певческа група „Иглика” от Клисура, женската група от Маджаре, певиците от „Райски гласове” и младежкият танцов състав „Палакарийче” от Райово, участниците в групите за автентичен фолклор в Широки дол и Алино, мъжката фолклорна група „Росна китка” и женският състав за народни обичаи от Драгушиново, както и певиците от Бели Искър.
С дипломи за второ място се завърнаха танцова група „Иглика” от Клисура, певиците от групата за автентичен фолклор в Доспей/, Иванка Попова, Мария Шаламанова и Елена Любенова от Ярлово. Певицата от Маджаре Ефка Филипова също заслужи сребро.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*