Наши хористи пяха в Казанлък и Калофер

Снимка: архив

Под патронажа на Община Казанлък и на местното туристическо дружество „Орлово гнездо” в Казанлък на 22 април се състоя за 19-и път национален фестивал под мотото „Прекрасна си, мила Родино”. Много от участващите колективи се представиха и с творби на почетния гражданин на Самоков Борис Стрински. Хорът на ветераните туристи при дружество „Рилски турист” пък бе включил в репертоара си песента „В Долината на розите” по текст на поета Игнат Игнатов, композирана от Филип Аврамов. Изпълнението под ръководството на Б. Стрински бе бурно аплодирано от публиката.
Всички състави бяха удостоени с традиционната червена роза, предметна награда и грамота. Празникът завърши с общо изпълнение на песента-мото на фестивала под диригентството по традиция на маестро Стрински.
Самоковският хор посети и Девическия манастир в Калофер, където изпълни песента „Свети Иван Рилски” по текст на дългогодишната игуменка на манастира – майка /както я наричат монахините/ Валентина Друмева и музика на Стрински. Макар и със светско звучене, песента се хареса на възрастната игуменка, която подари на всички хористи по едно осветено великденско яйце и написаната от нея прекрасна книга за деца /а и за възрастни/ „Цветя от Рила”.

Димитър Михайлов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*