На 20 април – общоградски съботник за почистване

Снимка: архив

Общината се включи в националната кампания под мотото „Да изчистим България за един ден”. На 20 април, събота, се организира масово почистване на Самоков и района.
Със заповед на кмета Владимир Георгиев е създаден общински щаб с председател зам.-кметът Васил Сайменов, който да ръководи акцията. Координатор на щаба е Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, а членове – специалисти от общинската администрация и фирмите „Бекастрой” и „РеПак”.
На среща на 17 април с представители на местните медии бяха представени щабът и неговите решения за организацията на кампанията в нашия град и селата от региона.
Доброволният трудов ден ще започне в 10,30 ч. Чували и ръкавици ще се раздават на участниците от 9 до 10,30 ч. на няколко места край Самоков – на мотополигона, при стария ресторант „Бистрица”, край пешеходния мост срещу фирма „Самоковска текстилна компания /бившата фабрика „Самоковска комуна”).
Ще се почистват Лаго – зоната западно от коритото на р. Искър, Ридо – зоната за пикник, районът около р. Бистрица над Туристическата градина и моста на пътя за Боровец.
„Това не значи, че само там може да се чисти. Гражданите могат да чистят навсякъде, където намерят за нужно – в дворовете, около домовете си, тротоарите, пространства между жилищните блокове”, допълниха от щаба.
Важно е да се чисти и да се събират отпадъците в контейнери и чували. Събраният боклук ще бъде извозван безплатно от коли и работници на „Бекастрой”.
От щаба информираха още, че съгласно направените досега заявки персоналът на „Билла” ще чисти детската площадка в съседство със супермаркета, колективът на „Самел-90” – в Лаго от западната страна на Искъра. На Ридо пък са обещали да се трудят служителите от софийската областна администрация. Фирмата на Пламен Ангелов ще осигури необходимата техника.
В Боровец ръководствата на всички големи фирми са заявили, че колективите им ще участват в кампанията. Изключение правят само Бороспорт и хотел „Айсберг” заради заетост с туристи, но тези две фирми ще се включат в акцията следващата събота.
В кампанията ще участват и четири паралелки от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и участниците в кръжока по екология при Професионалната гимназия по туризъм.
От щаба се надяват, че още много фирми ще се включат в кампанията, независимо че предварително не са дали заявка. Изразена бе увереност, че както миналата година, и сега ще се създаде добра организация, участието на граждани и деца ще бъде активно и ще се постигнат необходимите резултати.
В селата отговорници за кампанията ще са кметовете и кметските наместници. Те ще раздават и необходимите чували и ръкавици.
Общо бе мнението, че ако хората излязат масово да почистят в този ден, градът и районът ще придобият по-хубав и по-приветлив вид в навечерието на Великден и на другите големи пролетни празници в края на април и началото на май.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*