Немците не са студени хора, придобиваме ценен опит

Писма от Германия

Ето че неусетно отмина първата седмица от престоя ни в Германия – страна, за която бяхме чели само в учебниците по история, за която бяхме слушали само по новините.
Попадайки на едно ново и съвсем различно място за нас, всички бяхме малко объркани и дори уплашени в самото начало. В момента обаче се чувстваме страхотно, удовлетворени от своята дейност и от многобройните приятелства, които вече създадохме. Опознавайки дори само отчасти културата на тази прекрасна страна, разбира се, веднага очертахме различията й с нашата родна България.
Манталитетът на хората тук е съвсем различен от нашия. Всички смятахме, че ще се срещнем с хора дори по-студени, отколкото са в нашия край, но останахме очаровани.
Настанени сме в един кампус, заобиколени от наши връстници – китайци и португалци, с които прекарваме заедно свободното си време. Нашите ръководители – г-жа Заркина и г-жа Карабожилова, благодарение на които сме тук, са неотлъчно до нас, помагат ни и ни насърчават.
Работните места, на които попаднахме, са съвсем различни от всичко, с което сме се сблъсквали до момента на практиките ни в България. Занимаваме се с много интересни неща. Създаваме пътувания за различни целеви групи, като първо задължително правим обстойно проучване на туристическите потребности на хората тук. Изработваме дневни програми за пътуванията и влизаме в ролята на екскурзоводи. Правим различни презентации, чрез които да успеем да популяризираме дадения продукт.
„Немската дисциплина” не е само едно заучено клише – всички се убедихме в това. Определено времето, прекарано тук, ще бъде от огромна полза за всеки един от нас. Научихме много нови неща, използвахме нов вид програми, надграждаме изученото до момента.
Работим в гр. Кемниц /провинция Саксония/, който се намира недалеч от нашия кампус. Това, което силно ни впечатли е, че хората тук са спокойни и въпреки натовареното ежедневие, което имат, все пак намират време за себе си. Масово се придвижват с велосипеди. Дори наемането им е безплатно – нещо, което няма как да се види в родината ни.
Има много красиви места тук, прекрасно е, но въпреки това всички – някои явно, други тайничко, милеят за нашата си България!

Ангелина Белова
Гергана Чолакова
участници в проект „Немски опит в организацията и провеждането на алтернативен туризъм” към Секторна програма „Леонардо да Винчи”, „Мобилност”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*