Не вярвам на никого!

По повод на протестите

Наскоро на един от протестите пред парламента особено впечатление ми направи дама на средна възраст, която на въпроса на младата репортерка: „Защо протестирате?”, отговори: „Защото не искам да ни управляват тези комунисти!”
И анкетата свърши. Но този отговор не би могъл да изчерпи всичко. Понеже репортерката би трябвало да й зададе логично още един въпрос, за да стане по-ясно основанието за протест. Ако бях аз, щях да го задам. „А кои комунисти искате да ни управляват”, бих я попитал, а тя вероятно би се затруднила в отговора. И с основание…
Ако се проследят биографиите на повечето „разноцветни” политически лидери, ще се види, че всичките са били членове на БКП или активни комсомолци като първи помощници на комунистическата партия и потенциални комунисти, или пък произлизат от големи комунистически семейства, или пък най-малкото са били мераклии да влязат в редовете на комунистическата партия. Да не говорим, че не малко от тях са били партийни функционери на различни нива, а техните синове, „забравени”, се представят за други, едва ли не за вечни антикомунисти, дори когато са били комунисти по убеждение. Нали някои още помнят, че имаше понятия като „комунисти” и „партийци”. Да не отваряме дума пък за агентурното минало на не малко от тези хора…
Та, ако не тия, то кои комунисти да ни управляват?!
Да бъдем наясно. Принципно и аз подкрепям протеста. Но принципно! Защото освен друго той май се приближава до някаква нова утопия.
Защото някои от анкетираните протестират с желанието – съвсем основателно, мафията да си отиде, монополите – също. И да дойдат честни, достойни, образовани млади хора, които да ни управляват. Добре, но това изглежда малко като бъдещият комунистически строй на цялата планета – когато всички ще живеят като братя, всеки ще дава на обществото колкото може, а ще получава, колкото му трябва. Това някога, в неопределено бъдеще, може и да стане. Ако не на този свят, на оня…
Освен това не е тайна, че зад всеки протест стои някакъв интерес. Дори и освобождението на България от турско робство е продиктувано, според не малко мнения на историци, от интересите на оформящата се българска буржоазия /която се нуждаела от своя национална държава/, от интересите на Русия на Балканите и чак на последно място от стремежа на народа към свобода.
Сигурен съм, че и зад сегашните протести стоят определени интереси. И протестиращите се „употребяват”.
Впрочем за това, кой да управлява страната, има избори. А колко от протестиращите са гласували, независимо за коя партия? Добре е да се направи и такава анкета. Защото изборите са за това – да се гласува и да се изберат управниците. И след това да се приемат джентълменски резултатите. Другото е наивност или непочтеност.
Евала обаче на Америка! След Втората световна война, от която тя най-малко пострада в сравнение със своите съюзници, тази държава пое пътя към световно господство с всеобхватни средства и методи. И в голяма степен успя да осъществи тази идея, започнала от световно популярната и лансирана „американска мечта”. Мощна икономика, свобода на инициативата и неограничаване на възможностите!
Европейският съюз възниква в онова време освен заради много други идеи и проблеми, и заради икономическата хегемония на Америка спрямо Европа. То и заради това през последните години в ЕС се приемат нови членове. Интересът, да се надяваме, е двустранен.
Не знам дали на някого му прави впечатление, че промените в Източна Европа се осъществяваха /и осъществяват/ по сходен начин. Да не кажем, по сценарий отвън. Проблемите се поставят и разрешават също по сходен начин. Местните, национални инициативи, са доста ограничени.
Без да се заблуждаваме, по подобен начин стои и въпросът с протестите, „борбата за демокрация” в арабските страни. Там проблемът с петрола е основен, разбира се, но той крие и много други особености.
Проблемът като цяло е повече от глобален. До преди около две десетилетия светът беше двуполюсен: от Едната страна – Америка, от другата – СССР. Е, имаше още един „полюс” – този на необвързаните страни, но това е по-друга работа.
Да бъдем откровени и по отношение на Белене например. Ако атомната централа там се строеше от американци, проблем изобщо нямаше да има. Това е друго доказателство за глобалната борба между Америка и Русия за влияние.
Всъщност коя бивша империя се е отказала от владенията си след национално-освободителните борби в завладените някога територии? Вярно, сега влиянието е много по-различно. Модифицирано според съвременните икономически условия. Само да припомним някои от бившите колонии на Великобритания – Индия, Кипър, Малта…, в които дори движението по пътищата е в лявото платно /като особен белег за принадлежност към дадена общност/. Или Португалия, да речем, която горе-долу е колкото България, а в нейните многобройни бивши колонии официален език е… португалският. И т. н., и т. н.
През последните 20-25 години се осъществява нов световен ред с водеща страна Америка. Това обаче дали ще се осъществи окончателно е донякъде съмнително. Русия едва ли ще се „даде”. Да не говорим за Китай, за Индия, Бразилия и т. н.
Та, да се върнем на българските протести. Макар и в основата си да са основателни, всеки би се запитал защо ги нямаше преди една, две, три… години. Защото тогава, да ме извиняват, управляваха „други комунисти”.
И ще ги има ли протестите, ако дойдат други? Проблемът май е точно тук!
Презумпцията е, че щом управлява БСП, тя ще бъде на страната, макар и донякъде, на Русия. Ще бъде против САЩ, макар и донякъде. Независимо от начина на управление. Проблемът е глобален.
А комунисти вече няма. Всички отдавна са капиталисти. Понятието е политически жаргон!
В никакъв случай не мога да кажа, че „всички са маскари”, както бай Ганьо някога, но проблемът е много по-сложен, отколкото изглежда. А може и да е прост! Зависи…
Иначе и аз, както, сигурен съм, и много други хора, протестиращи срещу мафията, монополите, корупцията, лъжата, лицемерието и липсата на морал, най-искрено желая да дойде нещо по-различно, по-добро. Та кой не иска това?!
Съмнението ми обаче, че всичко е организирано от хора с интереси, идва и от това, че протестите се отразяват много широко от доста медии, но поддръжниците на правителството – не. А нали уж всеки има право на мнение…
Това, че народът е мъдър, е пълна илюзия. Мит! Народът може да бъде манипулиран. В национален и световен мащаб. Само отделни личности, а примерите в този смисъл са много, не могат да бъдат подвеждани. Но техният глас не се чува.

Христо Христов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*