Нови възможности за работа

От понеделник, 28 ноември, е открита нова процедура за кандидатстване на работодатели по две програми на ОП „Развитие на човешките ресурси” – „Обучение и заетост на млади хора” и „Обучение и заетост”, информираха от Бюрото по труда.
Крайният срок за подаване на документи е 9 декември. Могат да кандидатстват работодатели от т. нар. реален сектор, както и от общините. Кандидатства се само със заявка за разкриване на работни места.
По „Обучение и заетост на младите хора” могат да кандидатстват безработни младежи до 29 години. Предимство имат млади хора с основно и по-ниско образование, продължително регистрирани в Бюрото по труда. Наемането им на работа е за 6 месеца. Разходите за заплащане се покриват 100 % от сумата на минималния осигурителен доход за заемане на съответната длъжност.
Новост е, че при желание на работодателя наетите могат да преминат обучение по съответната професия. Ако няма обучение, на новопостъпилите трябва да се осигури наставник за 3 месеца, като възнаграждението му е в размер на половината от минималната заплата.
За периода на обучение наетите ще получават 10 лв. стипендия на ден. Ако обучението не е по местоживеене, стипендията възлиза на 15 лв.
По програма „Обучение и заетост” предимство имат също хора с основно и по-ниско образование, продължително безработни и безработни на възраст над 54 години, които не са обвързани с изискването за определено образование. Наемането е за период до 12 месеца, а субсидирането е за 6 месеца. Разходите за възнаграждение покриват 100 % от минималния осигурителен доход за съответната дейност, за която са наети безработните, както и всички дължими вноски от работодателя съгласно Кодекса на труда и изискванията на НОИ.
Извън приоритетните групи наетите за първия период получават същото възнаграждение, а за втория период всички дължими суми са за сметка на работодателя. И по този проект работодателите могат да избират дали наетите трябва да преминат обучение или не, като и тук стипендиите се изплащат от проекта.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*