Нови мерки срещу шума на обществени места

Общината взема мерки за опазване на обществения ред и за осигуряване на тишина в отговор на шумните празненства на открито, които напоследък зачестиха и предизвикват многобройни оплаквания от страна на гражданите.
Общинският съвет прие на заседанието си на 21 септември промени в Наредбата за обществения ред.
Съгласно промените вече по всяко време на денонощието се забраняват викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, включително за религиозни, политически и търговски цели, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите.
Забранява се ползването на обществени терени не по предназначение чрез монтиране или поставяне на палатки, конструкции, съоръжения или складиране на вещи.
Целта е да се ограничат масовите прояви, при които се вдига шум над допустимото, както и използването на обществени пространства за частни тържества.
С промените в наредбата се забраняват и провеждането на т. нар. гонки /нерегламентирани автомобилни състезания/, форсирането на моторни превозни средства близо до жилищни сгради, детски и здравни заведения и места за отдих. Забранява се и безпричинното използване на клаксони, както и високата музика в автомобилите.
Забранява се и паркирането в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, тревните площи и на тротоари в населените места не само на моторни превозни средства, но и на каруци.
От името на инициативен граждански комитет на сесията бе предложено да се провери и актуализира адресната регистрация на гражданите, да се съборят незаконните постройки, да се предприемат мерки за осигуряване на тишина и спокойствие 24 часа в денонощието, както и срещу непълнолетните неправоспособни шофьори, а освен това всички граждани да се запознаят с Наредбата за обществения ред и да има строг контрол за спазването й. Посочено бе, че исканията нямат етническа насоченост, а целят осигуряването на по-спокоен живот на всички граждани.
Съветникът Васил Стоянов изтъкна, че незаконното строителство не е само в Седми квартал, има го и в Боровец. Шумът е проблем и на хората в Седми квартал, и те се възмущават, добави Стоянов. Музикантите трябва да намалят силата на музиката, а не да изпробват мощта на уредбите си.
Законите трябва да важат за всички, независимо от етническата им принадлежност, подчерта инж. Петър Георгиев. Николай Николов пък предложи размерът на глобите да се увеличи, особено на минималните.
С промените за нарушителите на забраните са предвидени глоби от 50 до 5000 лв., като при повторно нарушение съответната сума нараства двойно.
Контролът по наредбата ще се осъществява от Районното управление на полицията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*