Нов физкултурен салон бе открит в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

Тази учебна година е наистина знаменателна за учебните заведения в града ни. След откриването на много спортни и детски площадки в няколко училища и детски градини влезе в действие и новият физкултурен салон на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Най-старото училище в Самоков едва ли помни скоро такъв празник, както тържественото откриване на дългоочакваната придобивка в понеделник, на 21 октомври. Дългогодишна мечта бе добила реален израз. Като че ли слънцето грееше в този есенен ден още по-силно, за да може по-добре да се види грейналият от щастливите детски усмивки и украсен с вкус салон.
Всички ученици бяха с празнични дрехи или в спортни униформи. Всички учители пък се бяха пременили с еднакви зелени фланелки със значка с емблемата на училището. С хляб и сол бяха посрещнати многобройните гости – бивши учители, представители на други учебни заведения, спортисти /тук бяха и баскетболният отбор на „Рилски спортист”, и младите волейболисти от клуб „Самоков”/, служители от Общината, общественици, граждани.
Тържеството бе открито с националния химн и с внасяне на училищното знаме. Водосвет отслужи иконом Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоковската духовна околия.
Директорката Диана Карабожилова изрази радостта на учители и ученици и благодари на екипа от Община Самоков, работил по проекта, на фирмата – изпълнител, на просветното министерство, на волейболния и на баскетболния клуб в града ни, дарили съоръженията за тези игри.
Признание бе изразено на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, бившия директор на училището Георги Панев, председателя на Обществения съвет Сия Шехтанова, директорката на дирекция в Общината Красимира Костадинова, волейболната легенда Димо Тонев.

Д. Карабожилова обеща от свое име и от името на учители и ученици да стопанисват добре новия салон. Лентата на новото модерно съоръжение прерязаха изпълняващата длъжността кмет на общината Люба Кленова, инж. Благовест Гамалов, който вече четвърт век е председател на училищното настоятелство, и директорката Карабожилова.
Л. Кленова, Бл. Гамалов и С. Шехтанова изразиха радостта си от новата придобивка и пожелаха на учители и ученици още по-големи успехи в учението и спорта. Директорката Карабожилова оповести, че са получени много поздравителни адреси от училища и други институции.
Радостта си учениците превъплътиха в програмата, започнала с химна на училището и продължила с танци и спортни игри. Много вълнение и овации породиха разиграванията на младежите от волейболния клуб „Самоков” и майсторството на баскетболистите от „Рилски спортист”, вкарващи кош след кош, както и изявите на талантливите спортисти от училището.
Отборите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” винаги са се представяли много добре на състезания, но новите условия за работа по физическо възпитание сигурно ще доведат до още по-големи успехи, каквито им пожелаха всички присъстващи на тържеството.

х х х

Строителството на салона, който представлява отделна сграда, свързана с т. нар. топла връзка с основното здание на училището, започва преди около две години. Изпълнител е фирма „Реставрация 02”. Общата стойност на обекта е около 800 хил. лв. По-голямата част от средствата – 570 хил. лв., са осигурени от общинския бюджет, останалите са от Министерство на образованието и науката.
Конструкцията на физкултурния салон е подобна на тази на спортните зали и това осигурява многофункционалност на спортното съоръжение. Новата сграда е със застроена площ от 415 кв. м. Размерите позволяват тук да се разположат игрища за волейбол и баскетбол, съобразени с нормите за спортни съоръжения с учебна цел. Монтирани са окачени тавани, поставени са отоплителни тела и отдушници, изградена е парна инсталация. Салонът разполага с бани и съблекални. В архитектурно отношение новата сграда е в синхрон с основното училищно здание, което е културна ценност.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*