Някогашни войници в Самоков се срещнаха след… половин век

Затрогваща другарска среща събра на сакралната дата 2 юни в града ни част от някогашните войници от набори 1943, 1944 и 1945 г., служили в долното поделение. В продължение на часове десетки побелели някогашни воини си припомняха в близко заведение службата в средата на 60-те години на миналия век, случки и събития, войници и офицери, драматични и комедийни ситуации от казармения живот.
Стана въпрос и за днешния ден, когато вече всички те са пенсионери, но са запазили своя боен дух и добри спомени. Създали са семейства, отгледали са деца и внуци, десетки години са се трудили за тях и за обществото.
Мнозина не можаха да се познаят. Прегръдки, смях, сълзи и затрогващи разкази се сляха в едно.
Инициатор на срещата бе Илия Гърчев от Мелник. На призива му бяха откликнали негови бойни другари от Благоевград и Сандански, от Дупница и София, от други градове, от села. Сред своите другари по оръжие бяха и самоковците Антон Георгиев и старшината от запаса Александър Попов /Попето/. Всеобщо възхищение пък предизвика участник в срещата, дошъл чак от Добрич.
Някогашните воини разгледаха бившата си казарма, а по-късно вдигнаха наздравици с мелнишко вино за старата дружба и за нови подобни срещи в бъдеще.

Илия Гърчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*