Няма опасност от преливане на язовирите

Язовир “Бели Искър”

След обилния снеговалеж през първата половина на март, а и с очакваното пролетно топене на снега вследствие на по-високите температури, актуален отново става въпросът няма ли опасност язовирите да прелеят. В някои медии през последните дни дори се появиха информации, че остават само 10 см до преливането на яз. „Искър”, който е най-големият изкуствен водоем в страната.
По този повод кметът Владимир Георгиев е имал среща с областния управител Росица Иванова. Уточнено е, че до преливника има 3 метра, а част от водата се изпуска планово.
Разбира се, за Самоков и района най-важно е състоянието на яз. „Бели Искър”, чийто капацитет е 11-12 млн. куб. м вода. Специалистите са уверили г-н Георгиев, че сега в този язовир има не повече от 4-5 млн. куб. м вода.
Кметът допълни, че в микроязовира над Алино има към 200-250 хил. куб. м вода при капацитет от около 600 хил. куб. м.
Микроязовирът над с. Марица е частен, но според получената в Общината информация и там няма опасност от преливане. Периодично част от водите на този водоем също се изпускат.
„През миналата година коритата на реките в общината са почистени, но и сега е изпратено писмо с искане за отпускане на средства за ново почистване”, заяви в отговор на журналистически въпрос на 18 март кметът Георгиев.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*