Обединението на БЗНС започва от Самоков

Лидери на 4 земеделски формации – ЗНС, БЗНС, “Обединени земеделци” и БЗНС “Александър Стамболийски” декларираха в Самоков своята готовност за обединение.

Йордан Прокопиев

Това стана на 10 март на Оранжево утро в града, посветено на горянското движение и на паметта на хилядите избити и репресирани земсисти, участници в него.
Изявата бе организирана от общинските настоятелства на три земеделски формации: ЗНС с председател Чавдар Йорданов, БЗНС с председател Николай Караиванов и “Обединени земеделци” с председател д-р Николай Димитров.
Поканени бяха лидерите на централните ръководства на четири земеделски формации. Присъстваха: от ЗНС – Стефан Личев, Румен Йончев и Явор Хайтов, от БЗНС – Николай Ненчев с екип от Постоянното присъствие, от “Обединени земеделци” – Петя Ставрева с екип от Постоянното присъствие, от БЗНС “Ал. Стамболийски” – Петя Моллова, зам.-председател, с екип от Постоянното присъствие.
Всички лидери на земеделски формации без изключение в изказванията си изразиха готовност да се тръгне най-после към единение на всички земеделци без значение на регистрацията и членската маса. Лидерите се извиниха на земеделците за днешното плачевно състояние на любимата на всички 112-годишна организация на БЗНС и подчертаха, че отговорни са ръководствата, че идеологически различия между земеделските формации няма, не е имало и няма да има. Остава да си простим грешките, да си подадем ръка и да тръгнем смело към обединение, заключиха лидерите.
Всички земеделци се обединиха около становището, след като почитат като икони светите земеделски имена, да се явят заедно на 14 юни т. г. в Славовица, на Янини грамади, да се поклонят пред паметта на големия държавник и министър-председател на България Александър Стамболийски, чиито идеи и мерки при земеделското управление през 1919-1923 г. са валидни и днес, да сведат глави на признателност и пред светлата памет на съмишлениците и съратниците на Стамболийски: Цанко Церковски, Янко Забунов, Райко Даскалов, Никола Петков, Петко Д. Петков, д-р Г. М. Димитров, Петър Сърбински, Сергей Румянцев и хилядите земеделци и земсисти, дали живота си за осъществяване на идеята “Мир, хляб и народовластие”.
На Оранжевото утро бе почетена паметта на избитите и репресирани

Чавдар Йорданов

земсисти от цялата страна. Само от Самоковска община те са над 100 смели и чисти младежи, загинали в зората на своя живот в борба с комунистическата диктатура.
Земеделецът Милуш Милушев рецитира стихотворението “Закрилникът” от Йосиф Петров и изпя песента “Сей, земеделецо”. Ветеранът земеделец Апостол Иванов се обърна към лидерите с думите: “Дано не забравите даденото обещание и на следващите избори БЗНС да има парламентарна група.”
Нека трите земеделски формации, които издават три вестника, след Славовица да издават само един земеделски вестник. Присъстващите се обединиха около мнението, че няма накъде повече да се отлага единението, ножът е опрял до кокала, местните земеделски дружби се стопяват.
След приятни часове на веселие с оркестър от Дупница всички си тръгнаха с надеждата, че най-после мечтите за силен и сплотен БЗНС ще се сбъднат. Нека самоковското Оранжево утро за обединение бъде пример за всички общини.

Йордан Прокопиев
зам.-председател на Общинското настоятелство на ЗНС – Самоков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*