Областният информационен център представи нови социални услуги

Социалната услуга „Личен асистент” отново ще може да се прилага благодарение на средства от Европа, стана ясно на информационна среща, състояла се в София на 27 февруари. Срещата под надслов „Добри практики и възможности през новия програмен период за социални дейности и хора с увреждания“ бе организирана от Областния информационен център.
Процедурата за набиране на проекти вече е стартирала. „Така добрата практика по една от най-успешните програми през миналия програмен период ще продължи и през този”, съобщи Ташка Габровска, експерт от Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми“ на Министерството на труда и социалната политика.
При откриването на форума пък управителката на Областния информационен център Елза Григорова подчерта желанието на центъра да продължи да организира прояви, на които си дават среща управляващите органи на оперативните програми и настоящите и потенциалните техни потребители.
Проектът „Личен асистент“ ще продължи 10 месеца под егидата на Агенцията за социалното подпомагане. Общините ще бъдат основни партньори.
Експерти от социалното министерство информираха още, че се подготвя операцията „Независим живот“. Тя е предназначена за подпомагане на хора с увреждания и на граждани на възраст над 65 години. Могат да кандидатстват неправителствени организации и общини.
Другите по-важни социални програми са свързани с подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места и с усилията за преодоляване на младежката безработица.
От миналата година е в сила програма за младежка заетост, която е насочена към млади хора, които искат да стажуват и да се обучават на работното място. В момента в Агенцията по заетостта се разглеждат заявките на работодателите. Уверенията са, че съвсем скоро програмата ще заработи на практика. Обмислят се и възможности за квалификация на регистрирани като безработни младежи.
Всичко това е особено важно, тъй като страната ни е на второ място в Европа по брой на младежите в риск, които не учат и не работят.
На срещата бе представена и инициативата „Да създадем заедно България 2020“. Начинанието – дело на мрежата от 28 информационни центъра /в 28-те области/, е насочено към популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в страната и ще бъде осъществено в периода от 16 март до 9 май т. г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*