Областният управител пак алармира за лошото състояние на яз. „Бели Искър“

„Язовир „Бели Искър“ е част от проблема с лошото състояние на язовирите  у нас и прехвърляната отговорност между различни институции. Знаете, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изнесе данни за това. През 2018 г. са били дадени половин милиард лева за ремонт на язовири, трябвало е да се ремонтират 267, сред които и „Бели Искър“. Ремонтирани са само 11 язовира. От тях е приет ремонтът на един“.
Това заяви областният управител Иван Иванов в „Денят на живо“ на Nova news.
Иванов припомни, че язовирът е строен през 1939-1945 г. по технологии, които не отговарят на съвременните стандарти. „Трябва да се направи обследване на  стената, проектиране и спешен ремонт, тъй като три от секторите – и то в центъра на стената, са сериозно компрометирани“, изтъкна областният управител. По думите му засега нивото на водата в язовира се поддържа така, че стената да издържи, но ремонт е необходим и то спешно.
„Отправих запитване към премиера, получих отговор от неговия съветник, чакам добри новини, защото „Бели Искър“ е приоритет“, каза още Иванов.
 „Аз отговарям за стената, но нямам ресурс – нито финансов, нито човешки, нито организационен, за да направя ремонта. Едната институция чака решението на другата, за да предприеме ремонт, но другата няма правно основание да го прави“, коментира още областният управител.
Язовир „Бели Искър“ осигурява  25 % от водоснабдяването на София, на Самоков и околните населени места. „Най-обезпокоени са хората в Самоков и околните селища. Не бих искал да всявам паника, но ремонт е необходим – според експерти, ако нещо стане с тази стена, Самоков ще бъде залят от вълна 1,60 – 1,80 м. В момента язовирът се държи на половин капацитет с цел да се намали напорът върху стената. Първата рехабилитация е от 2008 г., оттогава са се провеждали само съвещания, без да се свърши фактическа работа“, заключи Иван Иванов.
Както е известно, по проблема наскоро се състоя работна среща по инициатива именно на областния управител с участието на отговорни представители на различни институции и депутати от Софийска област. Отговор на свое писмо по въпроса от министър очаква и народният представител от Самоков Васил Зашкев. За опасната стена на яз. „Бели Искър“ и спешната нужда от ремонт от години сигнализира и председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*