Обучават на компютри кметовете на села

Повишаване на знанията и уменията на кметовете и техническите изпълнители от кметствата на община Самоков за работа със сайтове и административно-правни програми за електронни услуги на гражданите – това е проект, подготвен и спечелен от общинската библиотека „Паисий Хилендарски” с партньорството на сдружение „Реформа и развитие”. Безвъзмездната финансова помощ от страна на програмата „Глобални библиотеки” е на стойност 4086 лв.
Първата работна среща между организатори и участници в проекта се състоя на 12 юни. Координаторката Полина Спасова наблегна на голямата полза и улеснение както за гражданите, така и за кметствата по села с получаването на достъп до националната база данни. Преценява се, че след обучението повечето справки и удостоверения на хората ще могат да се издават на място и че на 80-90 % от тях няма да им се налага да идват до Самоков, с което ще им се спестят време и средства.
На срещата бяха уточнени графиците за провеждане на обучението в компютърната зала на библиотеката. Кметовете са разпределени в три групи. От понеделник, 17 юни, първи на банките ще застанат кметовете на Ново село, Шипочан, Поповяне, Радуил, Ярлово, Злокучане, Гуцал и Клисура. В ролята на учители-наставници ще влязат Наталия Радева и Антоанета Божкова. Обучението ще продължи 4 дни – общо 32 учебни часа. След кметовете в продължение на 6 дни ще се обучават техническите изпълнители.
Проблем се оказва липсана на интернет в някои села – Ярлово, Горни и Долни Окол, Рельово, Шипочан, Ново село. Полина Спасова обеща да помогне проблемът да се разреши.
Ръководителят на проекта Албена Ихтиманска поясни за медиите, че са се насочили към подобна разработка, тъй като тя предполага по-различен род дейност от работата с деца, какъвто проект са изпълнявали през миналата година. От друга страна стремежът е бил да се съдейства за повишаване на качеството на административните услуги на гражданите със средствата на съвременните информационни и комуникационни технологии.
Предстои и издаването на електронен подпис на кметовете.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*