Общината стана партньор на документален филм за България

Дворецът „Бистрица”. Снимката е осигурена с любезното съдействие на Тошо Пейков.

Община Самоков вече е официален партньор на филмовата продукция „Деус Нобискум” („Бог с нами”), която се подготвя въз основа на албума „България в блясък – владетели, дворци, дейци на Третото българско царство”, съставен и издаден от писателя Тошо Пейков.
Във филма ще влязат кадри от Рилския манастир и от двореца „Царска Бистрица” в Боровец, както и изгледи от Рила.
Документалната лента разказва за сложните отношения между българските владетели и монарсите на останалата част от Европа, за конструирането на модерната българска държава, за съхранения роден дух и общата ни история със страните от Стария континент.
Началните кадри са заснети в истанбулския квартал „Сан Стефано“, където гид на творците е самият кмет на местната община Бюлен Юртсевир. В някои от по-сетнешните игрално-документални сцени участва и Симеон Сакскобургготски.
Авторите обещават да покажат във филма много кадри и фотографии, които досега не са виждали бял свят. Част от лентата пък се прави в Санкт Петербург, Верона, Лондон, Виена и други емблематични европейски градове.
Режисьор е Степан Поляков, сценарист – Тошо Пейков, а главен оператор – Момчил Александров. В екипа участват творци от различни националности. Зад проекта стои продуцентската компания FIVE STAR MEDIA GROUP.
Сред официалните партньори освен Община Самоков са Министерството на отбраната, общините София, Велико Търново и Русе, български и чуждестранни фирми. Очаква се продукцията да е номер едно сред документалните филми в страната за настоящата година.
Интересуващите се могат да следят етапите от производството на филма в сайта bulgariavblyasakfilm.com.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*