Общо 53 щата за читалищата

Общината е получила субсидия за общо 53 щатни бройки към читалищата в града и района. Общата сума за финансиране на дейността на тези културни институции в Самоковска община за тази година е в размер на 655 796 лв.
На практика вече във всяко населено място в общината има читалище. Миналата година читалище е създадено в Долни Окол. Скоро ще бъде учредено читалище и в Гуцал. Както е известно, три читалища развиват дейност в самия град.
На работна среща с ръководствата на читалищата в общината, на която  присъстваха и кметовете на села, общинският кмет Владимир Георгиев поиска читалищата да участват по-активно в културния живот на отделните населени места, като се засили и взаимодействието с местните кметства.
Георгиев изтъкна, че общинското ръководство се стреми да подпомага читалищната дейност. Чрез проекти към МИГ /Местна инициативна група/ – Самоков се е дала възможност за закупуване на оборудване, изграждане на културен дом в Доспей, финансиране от общинския бюджет на национални фестивали по селата: Бобфестът в Радуил, Празникът на Рилския зелник в Бели Искър, „Дар от природата” в Говедарци и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*