Обявиха грипна епидемия и ваканция

Грипна епидемия бе обявена в понеделник следобед, на 23 януари, на територията на общината. От вчера, 24 януари, вторник, и всички ученици в града и района са в грипна ваканция до края на седмицата.
Причина за обявяване на епидемията е високата заболеваемост през последните дни на хора от различни възрасти. Заболеваемостта в града ни е надхвърлила 400 души на 10 000 при средна за Софийска област 248 на 10 000.
От “МБАЛ-Самоков” междувременно информираха, че са прекратени плановите операции в “Уши, нос, гърло” и в очното, травматологичното, акушеро-гинекологичното и хирургичното отделение. Операции се извършват само по спешност. Назначено е антивирусно лечение на всички нуждаещи се пациенти. Осигурени са дезинфектанти. Ограничено е свиждането при болните. Осигурени са и лични предпазни средства за персонала.
В болницата са разкрити допълнително 105 легла – 65 в детското отделение, 15 във второ вътрешно отделение и 25 – в първо вътрешно отделение. Поради високата заболеваемост сред децата допълнителни легла са разкрити на територията на отделение “Уши, нос, гърло” и на неврологичното отделение.
От преминалите болни с диагноза грип до момента двама са положителни на AH1N1, заявиха от болницата. За голяма част от пациентите се очакват серологични изследвания.
От здравното министерство съобщиха, че са осигурени необходимите антивирусни препарати. Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари.
Според експерти добре влияят на болните препаратите тамифлу и реленца. Самоковската болница разполага с тези препарати, увери д-р Красимира Ковачка, управител на “МБАЛ-Самоков” ЕООД.
Засега заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.
От здравното министерство съветват при симптоми на грип всеки да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. За предпазване от заразяване най-важно е да се избягват контакти с болни и да се спазва добра лична хигиена.
Необходимо е често да се измиват ръцете с вода и сапун, да се използват дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, да се закриват с ръка устата и носа при кихане или кашляне, да се избягва търкането на очи с мръсни ръце, често да се проветрява въздухът в затворени помещения, редовно да се дезинфекцират повърхностите в затворените помещения, да се измиват и дезинфекцират играчките за малките деца.
Учебните занятия ще бъдат възобновени в понеделник, на 30 януари. Според експерти една седмица е достатъчна за овладяване на ситуацията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*