Озаптяват Боклуджа в района на Седми квартал

Действащите лица: Юли Тодоров, Ирена Коцева, Цветанка Пашова, Владимир Георгиев

На път е да се реши проблем от голямо значение, особено за жителите на Седми квартал – довършване корекцията на коритото на Боклуджа.
На 11 юли близо до реката, южно от фирма „Мусала”, се състоя церемония по повод началото на практическото осъществяване на проекта, съфинансиран от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие на стойност 994 922.58 лв. Общата стойност на проекта възлиза на 1 047 331.02 лв.
За успеха на начинанието бе отслужен водосвет от отец Георги Николов. Кметът Владимир Георгиев изрази надеждата си, че след изпълнението на проекта ще се сложи край на бедствените положения за жителите на този квартал, често наводняван през минали години при излизане на водите на реката от коритото й.
Изпълнител на проекта е обединението “Бекастрой 2012”, съставено от ”Бекастрой” АД и „Геотехмин” ООД. Шефката на “Бекастрой” Цветанка Пашова бе категорична, че строително-ремонтните дейности ще бъдат извършени качествено и ще приключат до определената дата – 3 октомври т. г.
С каски на главите и кирки в ръце символична първа копка направиха Владимир Георгиев, Цветанка Пашова и Юли Тодоров от Съвета на директорите на „Геотехмин”. Градоначалникът разби бутилка шампанско в багера, а председателката на Общинския съвет Ирена Коцева плисна светена вода от менче.
Проектът предвижда да бъде извършена корекция на участък от р. Боклуджа с дължина 962 м – от моста на ул. ”Христо Максимов” до вливането на реката в съществуващия плочест водосток на околовръсния път на града ни. При корекцията ще се следва максимално съществуващото речно корито, като се поставят стоманобетонови подпорни стени и дънна плоча.
С изпълнението на замисленото не само ще се предотврати риска от наводнения в този район, но и ще се подобри градската среда във “Възраждане” и Седми квартал.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*